Bagdy: Budapesten hiányzott az ingatlanfejlesztés egységes irányítása

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A város az infrastruktúra létrehozásával meghatározza azokat a területeket, amelyeken érdemes ingatlanokat fejleszteni, de a fővárosban elmaradt az ingatlanfejlesztés egységes irányítása - mondta Bagdy Gábor Budapest főpolgármester helyettese a NAPI Gazdaság által szervezett konferencián szerdán.

Rossz példaként a Váci utat említette, ahova a metró miatt özönlöttek a fejlesztők, de a városnak nem volt egységes koncepciója, amely meghatározta volna az építés kereteit.
A Duna eddig tejesen kimaradt a fejlesztésekből - tett szemrehányást a fejlesztőknek a főpolgármester helyettes, aki korábban maga is ezen a területen dolgozott.

Bagdy Gábor meghatározta az újabb fejlesztési területeket is. Ezek körébe tartozik a Moszkva (Széll Kálmán) tér környéke, a 4-es metró kelenföldi végállomása, a Városliget, a Ferenciek tere, valamint az 1-es villamos Budára való átvezetése után annak a nyomvonala.
A magyar gazdaság fejlődése és az ingatlanfejlesztés kapcsolatát Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója vázolta a konferencián.

"A magyar gazdaság tőkevonzó képessége lassan gyógyuló sebeket kapott" - mondta, és az okok között említette a különadókat, valamint a magán-nyugdíjpénztárak államosítását. A következő két évet azonban - a konvergencia program miatt - nyugodt időszaknak valószínűsítette. A lakásépítés idén éri el a mélypontját 16-17 ezer új lakással, de sokkal több jövőre sem várható - tette hozzá a vezérigazgató. A kereslet az új helyett az újszerű lakásokra helyeződik át, mivel a kínálatban megjelennek a bankok által visszavett lakások.

Az irodapiacról szólva Konthur Adrienne a CB Richard Ellis ügyvezető igazgatója úgy vélte, hogy 10-12 százalékos kihasználatlanság mindig kell, mivel az irodát keresők így kaphatnak választékot. A jelenlegi 20 százalék sok ugyan, de differenciált a hely szerint, így aki összefüggő 2 ezer négyzetméternyi irodát akar bérelni, már most sem számíthat nagy kínálatra. Amíg Észak-Budán 14,9, a Váci úton pedig 15,4 százalék a kihasználatlanság, addig Dél-Budán meghaladja a 25, az agglomerációban pedig a 34 százalékot is.

Konthur Adrienne az irodát keresők preferenciái között első helyre sorolta a minőséget, a sorban következők közé sorolta a szolgáltatást, az épület zöld jellegét, és csak ezt követi a bérleti díj. Az ipari ingatlanokról Czifra Balázs a DTZ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a teljes kínálat 1,8 millió négyzetméter az első negyedévben 111 ezer négyzetméter volt a bérbeadás. Az üresedési ráta jelenleg 22 százalék.

Bevásárló központnak a saját cége az 5 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteket érti - mondta Sipos Melinda a Jones Lang LaSalle helyettes irodavezetője. Ebből 27 darab van a fővárosban, 714 ezer négyzetméter alapterülettel. Idén további hárommal bővül, a terület pedig megközelíti a 800 ezer négyzetmétert.

A bevásárlóközpontok közül az idén elkészül  a kispesti KÖKI, a közraktáraknál a CET, és a Váci 1 nevű épület, amely korábban a tőzsdének adott otthont - közölte.
Egy új bevásárlóközpont csak akkor lehet sikeres, ha egyedi jellege van, és szórakozást is kínál a látogatóknak - tette hozzá az előadó.

Cikkajánló:

$$3469$$

$$3468$$

$$3467$$