Nehéz helyzetben vannak az építőipari mikro, kis- és közepes vállalkozások

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha nem lesz változás a hazai mikro, kis- és közepes építőipari vállalkozások környezetében és helyzetében, akkor nem lesznek képesek növelni részvételüket a kormány által tervezett munkahelyteremtésben és a gazdasági növekedés felgyorsításában - állapítja meg a magyar építőipari vállalkozások körében végzett felmérés nyomán a Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért (MMV) nevű szervezet, amely kormányzati beavatkozást sürget.

Az MMV az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint 2011 januárjában végzett felmérést az építőipari vállalkozások állapotával, kilátásaival kapcsolatban. A kérdőívet a kitvalasszak.com építőipari portál felületén mintegy 2.000 látogató töltötte ki.

A hazai építőipari vállalkozások az elemzés szerint 2002 és 2010 között szinte kivétel nélkül olyan nagyságrendű elbocsátásokra kényszerültek, amelyek a cég további működését, a tevékenységi területén korábban elfoglalt helyét, gazdasági befolyását, versenyképességét egyaránt jelentősen rontották. 

Átlagos kintlévőségük közel 31 millió forint, amelyből 21,27 millió forintot peresítettek, illetve követeléskezelőnek adtak át. A vállalkozók az elmúlt évek során 9,65 millió forint összegű tartozásról mondtak le bizonylat hiánya, illetve behajthatatlanság miatt. 

A válaszokból az is kiderül, hogy a kintlévőséggel rendelkező vállalkozások hitelfelvételhez folyamodtak azért, hogy gazdasági partnereiket kifizessék; cégenként átlagosan 20,572 millió forint kölcsönnel terhelték meg a vállalkozás költségvetését, azért, hogy - mintegy becsületbeli ügyként kezelve a tartozást -, ne maradjanak adósai a beszállítóknak, alvállalkozóknak, munkavállalóiknak, illetve közteher fizetési kötelezettségeiknek is eleget tudjanak tenni. 

A hazai vállalkozási körülményeket a válaszadók többsége negatívan ítélte meg; nincs tisztességes verseny, mert a piacot "néhány nagy cég uralja", ezért a piac "a monopolhelyzetek miatt" torzított. Ezt a helyzetet tovább rontja, hogy a külföldi cégek jelentős adókedvezményeket élveznek, és – politikával való kapcsolataik miatt – egyéb előnyöket is ki tudnak lobbizni maguknak.

A kérdőív elemzését és mellékleteit az MMV pénteken átadta a Miniszterelnöki Hivatal munkatársának, azzal a kéréssel, hogy továbbítsa Orbán Viktor miniszterelnöknek, mert úgy vélik, az elemzés, illetve a mellékletben szereplő vállalkozói vélemények, javaslatok jelentősen segíthetik a kormányfő által meghirdetett Szociális Konzultációt.

Az MMV a miniszterelnöknek írt levelében, amelyet az MTI-nek is eljuttatott, megfogalmazta: a hazai építőipari vállalkozások nagyon nagy százaléka 2005 után legalább egy nagyságrenddel visszalépett; a közepes vállalkozásokból kisvállalkozások, a kicsikből pedig mikrók lettek. Ezek a vállalkozások - bár most sok esetben kilátástalan helyzetben küzdenek a túlélésért -, eddigi múltjuk, referenciáik, tapasztalataik alapján jelentős mértékben hozzájárulhatnának a foglalkoztatás növeléséhez, a gazdaság beindításához, amennyiben a kormány biztosítja számukra a normális vállalkozói környezetet. 

Ehhez az ágazat súlyának megfelelő, az építésgazdaság működését egy kézben tartó kormányzati képviseletre, a mikro és kisvállalkozói szintről érkező vélemények, javaslatok figyelembe vételével is folyamatos egyeztetésre, illetve az ágazatban zajló negatív jelenségek teljes körű átvilágítására, a vállalkozói környezet normalizálását célzó intézkedésekre lenne szükség, nagyon rövid időn belül - áll a miniszterelnöknek írt levélben.

Cikkajánló:

$$3477$$

$$3476$$

$$3475$$