Állami ingatlanokat kapott térítésmentesen Nyíregyháza

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Két állami tulajdonú ingatlant kapott meg térítésmentesen tervezett beruházásaihoz a nyíregyházi önkormányzat - az erről szóló dokumentumot Vinnai Győző, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője adta át Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármesternek csütörtökön a város újratelepítési ünnepségén.

A két ingatlannak ugyan nincs nyilvántartott értéke, de áruk a piaci kereslet alapján jelentősnek mondható, főleg az egyiknek, amely Nyíregyháza üdülőközpontjában, Sóstógyógyfürdőn található - mondta a kormánymegbízott az MTI-nek.

Kovács Ferenc közölte: a sóstógyógyfürdői Blaha Lujza sétányon található ingatlan az Európa-hírű állatpark további fejlesztését teszi lehetővé, míg a másikon, Borbányán utat építhet az önkormányzat. A polgármester hozzátette: az ingatlanokat még decemberben kérte az államtól, s további mintegy 30 ingatlant szeretnének még birtokba kapni, hogy a tervezett fejlesztések megvalósulhassanak.

Nyíregyháza egyhetes ünnepségsorozattal emlékezik újratelepülésének 258. évfordulójára. A település a török idők alatt néptelenedett el, s 1753-ban újra be kellett telepíteni. A felvidéki vármegyékből, valamint Szarvasról, Orosházáról és Mezőkovácsházáról szlovák ajkú családokat - ahogy nevezték őket - tirpákokat költöztettek az akkori kis községbe.

A szorgalmas, evangélikus vallásuk miatt üldözött betelepülők és a maroknyi őslakosság indította el a fejlődés útján Nyíregyházát, 1786-ban már mezővárosi rangot kapott a település, majd lakosai 1803-ban és 1824-ben örökre megváltották magukat a a földesúri uralom alól. Nem sokkal később, 1837-ben privilégiumot kapott V. Ferdinánd királytól a mezőváros, megindulhatott polgárosodása, 1876-tól pedig megyeszékhely a település. Nyíregyháza lakosainak száma idén január elsején 119 094 volt, az ország hetedik legnagyobb városa.

Cikkajánló:

$$3482$$

$$3481$$

$$3480$$