Kiugróan magas az építőipari végelszámolások száma

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Változatlanul kiugróan magas a végelszámolások száma az építőiparban, csökkent a felszámolások száma, de kevesebb új vállalkozás alakult ebben az ágazatban - közölte az Opten Informatikai Kft. az MTI-vel szerdán.

Áprilisban 276 felszámolást indítottak meg, 10,1 százalékkal kevesebbet a múlt év áprilisánál, miközben nemzetgazdasági szinten 1,7 százalékkal nőtt a felszámolások száma. Márciushoz képest az építőipari felszámolások száma 17,4 százalékkal csökkent.

A közlemény idézi Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatok ugyan pozitív irányba változtak, egy hónap fejleményeiből azonban korai volna messzemenő következtetéseket levonni.

A szakértő szerint úgy tűnik, hogy a felszámolások helyett a végelszámolások szaporodnak az építőipari ágazatban. Áprilisban 434 eljárást indítottak, dupláját a múlt év áprilisinak, ami jelentősen meghaladja az 55,8 százalékos nemzetgazdasági szintű növekedést.  

A Opten stratégiai igazgatója ezt a kényszer végelszámolásokkal magyarázza. Szavai szerint "a végelszámolások nagy száma mögött az elmulasztott mérlegleadások húzódnak meg, az adóhatósági eljárás után ugyanis a hivatal közlése alapján a cégbíróságok elrendelik a cég kényszer-végelszámolását".

Áprilisban 491 építőipari vállalkozást alapítottak, szemben az egy évvel korábbi 650-nel.

Cikkajánló:

$$3479$$

$$3478$$

$$3477$$