A lengyel a legkedveltebb ingatlanpiac a régióban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lengyelországi a legkedveltebb ingatlanpiac Közép- és Kelet-Európában, Magyarországon visszafogottság jellemzi a befektetők hozzáállását a Die Presse című osztrák lap keddi számában közölt körkép szerint.

A lap a kedden kezdődő Real Vienna nemzetközi bécsi ingatlanpiaci szakvásár alkalmából megjelent mellékletében foglalkozott az irodapiaci helyzettel. A befektetők már tavaly felismerték - írta a Die Presse - , hogy a lengyel ingatlanárak indokolatlanul csökkentek. 2010-ben kétmilliárd eurót fektettek be a lengyel ingatlanpiacon, 2,4-szer többet, mint 2009-ben.

A lengyel piac előnye, hogy nagy, és hogy a "második kategóriás" városok is jól fejlődnek - mondta Thomas Beyerle, a németországi központú IVG Immobilien ingatlanvállalat munkatársa a lapnak. Ugyanakkor Varsóban sem lehet már nagyon nagy nyereségre szert tenni, a kiadó irodák aránya alacsony, hét százalékos, miközben a bérleti díjak valamivel magasabbak a bécsieknél. Az átlagos bérleti díj 14-15 euró négyzetméterenként, egy jó elhelyezkedésű irodáé 23-25 euró.

Prágában Varsóhoz hasonlóan ugyancsak magasak, 6,5 százalékosak a hozamok. Ugyanakkor magasabb a kockázat, az irodák tíz százaléka áll üresen. A bérleti díjak is valamivel alacsonyabbak, mint Varsóban.

Magyarországon ezzel szemben figyelemreméltó visszafogottság uralkodik. Tavaly 300 millió euró volt a befektetések összege, kevesebb, mint 2009-ben. A hozamok 7,5 százalékosak, s az irodák 25 százaléka áll üresen. A bérleti díj átlagosan tíz, a jó helyen lévő irodáké 18-20 euró négyzetméterenként, de a gyakorlatban a bérbeadóknak gyakran árkedvezményeket kell adniuk, hogy megtartsák a bérlőket. Thomas Beyerle szerint tisztán racionális megfontolás alapján inkább Magyarországon, mint Lengyelországban lenne érdemes befektetni, de a befektetők aggódnak a politikai helyzet és a nagyvállalatokat érintő adóemelések miatt. Attól tartanak, hogy a nagyvállalatok kivonulnak Magyarországról. Beyerle szerint irracionális a befektetők visszafogottsága, mert az ingatlanpiacot alig érinti a politikai helyzet. Úgy vélekedett, hogy a következő egy-két évben a befektetők is felismerik ezt.

A balkáni piacok is lassan helyreállnak a válság után. Horvátországban egyértelműen növekszik a kereslet a magas színvonalú irodák iránt. Bulgária és Románia a hozamok alapján első pillantásra vonzóbb, mint a magyar piac, azonban kevés a kínálat. Ukrajnában alig kerül sor tranzakciókra, a szakértők ezt az alacsony kínálattal, a magas korrupcióval, rossz minőséggel és a finanszírozás nehézségeivel magyarázzák - írta a Die Presse.

Cikkajánló:

$$3491$$

$$3490$$

$$3489$$