Egy esetben engedi el a bank az ingatlan vételár feletti hitelrészét

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Köteles lesz elengedni a bank az ingatlan vételár feletti esetleges tartozását azoknak a bajba jutott devizahiteleseknek, akiknek a nemzeti eszközkezelő társaság megvásárolja ingatlanát – mondta Nátrán Roland a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára az MR1-Kossuth Rádióban.

Kifejtette: az eszközkezelő többféle módon segíthet a bajba jutott lakáshiteleseknek: a szervezet koordinálná és ellenőrizné az önkormányzatok szociális alapú bérlakás-programját, másrészt – akár közmunkaprogram keretében – bérlakásépítést szervezne, harmadrészt pedig a törleszteni nem tudó hitelesektől csökkentett áron megvásárolná ingatlanjaikat és a korábbi tulajdonosok bérlőként maradhatnának a lakásban.

Utóbbi esetben a vételárat az adásvételi árhoz képest jóval alacsonyabb összegben határoznák meg, ennek mértéke településtípusonként eltérhet. Nátrán Roland 30-55 százalékos csökkentést említett. Ezzel a megoldással terhet vállal a bank, hiszen elesik követelése egy részétől, terhet vállal az állam, mert megveszi az ingatlant, és terhet vállal az adós is, hiszen bérleti díjat fizet.

A konstrukcióban való részvétel feltételeit szociális szempontokhoz kötik, előnyt élvezhetnek a nagycsaládosok, kisgyermeket nevelők, akik saját erejükből nem képesek megoldani lakhatásukat - fejtette ki.

Cikkajánló:

$$3520$$

$$3518$$

$$3517$$