Mégsem privatizálnak két alpesi hegycsúcsot Ausztriában

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Átmenetileg leállította két alpesi hegycsúcs értékesítési eljárását kedden az osztrák állami ingatlankezelő társaság, miután a közeli falu lakói után az osztrák gazdasági miniszter is a hegyek magánkézbe adása ellen szólalt fel.

Az ingatlankezelő egy törvényi rendelkezés miatt akar megválni a kelet-tiroli Rosskopftól (2600 méter) és a Grosse Kinigattól (2690 méter). A két, összesen 1,2 millió négyzetméteres területet 121 ezer euróért árulták.

A közeli falucska, Kartitsch polgármestere tiltakozott az ellen, hogy a pályázat szerint a hegycsúcsok magánkézbe is kerülhetnek, sőt akár külföldiek is megvásárolhatják azokat. "Görögországban szigeteket adnak el, nálunk hegyeket" - méltatlankodott Josef Aussenlechner az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva. A település első embere szerint nem lehet a megkérdezésük nélkül eladni a szóban forgó hegycsúcsokat. Ajánlatot is tettek, s miután a 121 ezer eurós árat nem tudják kifizetni, jelképes ezer eurót kínáltak fel.

Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter kedden a vitában közbelépve kijelentette, hogy ő is ellenzi hegyek magánkézbe adását, ehelyett Tirol tartománnyal, Kartitsch település önkormányzatával és az állami erdőgazdálkodási vállalattal folytatna tárgyalásokat.

Az ingatlankezelő közölte, hogy egyelőre leállítják az értékesítési eljárást, amíg "lecsillapodnak az érzelmek", s a jövőben "belföldi megoldást" keresnek majd.

Cikkajánló:

$$3534$$

$$3533$$

$$3532$$