A hazai hitelintézetek anyabankjai is átmentek a vizsgán

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Európai Bankhatóság (EBA) az európai tőzsdezárásokat követően pénteken délután tette közzé az uniós bankok stressztűrő képességét felmérő idei stresszteszt eredményeit. Az EBA az idén 90 európai bankról készített jelentést, ezek a teljes eszközérték alapján az uniós bankágazat mintegy 65 százalékát fedik le, az eredmények szerint a külföldi tulajdonban lévő magyarországi pénzintézetek anyabankjai is jól teljesítettek.

Az egyes hitelintézetek honlapjain publikált információk alapján a CIB Bank anyabankja, az olasz Intesa Sanpaolo esetében a hibrid tőkeelemek nélküli, alapvető tőkével (Core Tier 1) számított 5 százalékos küszöbértékhez viszonyítva az Intesa Sanpaolo csoport konszolidált alapvető tőkemegfelelési mutatója 8,9 százalékra módosulna a kedvezőtlen forgatókönyv szerint 2012-ben. Ez az eredmény már mutatja a 2011 tavaszán eltervezett és nyár elején végrehajtott tőkemegerősítés hatásait. 

A K&H anyabankja, a belga KBC Bank azt tette közzé, hogy a rosszabb forgatókönyv esetén is a viszonyítási alapnak tekintett 5 százalékos küszöbértéknek a kétszerese, 10 százalék lenne a becsült, hibrid tőkeelemek nélküli, konszolidált alapvető tőkemegfelelési mutató 2012-ben. Jan Vanhevel, a KBC  Csoport vezérigazgatója a bankcsoport honlapja szerint azt mondta: a KBC elégedett a stresszteszt eredményével,  a bank még a stressz-forgatókönyvek alapján is teljesíteni tudja a fizetőképességi követelményeket. 

A magyarországi leánybankkal is rendelkező UniCredit a honlapján azt jelentette meg, hogy a bankcsoport  Core Tier 1, alapvető tőkemegfelelési mutatója  6,7 százalékra változna 2012-ben a 2010. végi 7,8 százalékról.

A Raiffeisen Bank International a rosszabb forgatókönyv alapján 7,8 százalékos konszolidált alapvető tőkemegfelelési mutatót érne el 2012 végén. Herbert Stepic, Raiffeisen Bank International vezérigazgatója a banki közlemény szerint hangsúlyozta: a vizsgálatok kedvező eredménye tükrözi az üzleti modelljük erősségét, és a befektetések és a tevékenységek megfelelő sokrétűségét.

Cikkajánló:

$$3584$$

$$3583$$

$$3582$$