Hatvanmillió forint értékű házat csalt ki egy bűnözőpáros

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy nőt előzetes letartóztatásba helyeztek, élettársát pedig körözi a rendőrség, amiért a gyanú szerint rávettek egy idős tihanyi férfit, hogy hatvanmillió forint értékű házát cserélje el egy hatmillió forintot érő orvosi rendelőre - közölte honlapján a rendőrség pénteken.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint májusban kopogtatott be először az idős tihanyi férfihoz a gyanúsított nő élettársa. A férfi felajánlotta, hogy másnap elvégzi a ház körüli munkákat. Ez nem történt meg, viszont meghívta magához Enyingre ebédre. 

A mozgásában korlátozott, egyedül élő idős férfi egyre több időt töltött Enyingen, végül oda is költözött. A 40 éves nő élettársi kapcsolatot ajánlott neki, és összeköltözésük elősegítése érdekében azt javasolta, hogy a tihanyi házat cseréljék el egy siófoki orvosi rendelőre, amelyet majd felújítanak. A csere néhány napon belül megtörtént, de azóta sem költöztek össze. Később a nő az idős férfit arra is rávette, hogy kössenek eltartási szerződést a siófokiingatlan terhére.

Mint a rendőrségi közleményben írták, az idős embert a pár Enyingen egyre rosszabb körülmények között tartotta. Eközben a tihanyi polgármester bejelentette: az idős férfit a házában régóta nem látták, a nyugdíját viszont idegenek társaságában felvette. 

A rendőrség közigazgatási eljárást indított az idős férfi felkutatására. Így találták meg az ingatlancsere adatait, és csalás gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást. A tanúként meghallgatott ingatlan-vagyonértékesítő becslése szerint az elcserélt tihanyi ház értéke hatvanmillió forint, míg az orvosi rendelőnek bejelentett ingatlan jelenlegi állapotában hatmillió forintnál nem ér többet - hangsúlyozta a rendőrség.

A közlemény szerint az idős férfit a rendőrség eltűnés miatt körözte, amikor a tihanyi körzeti megbízott a házánál találkozott vele. A férfi ekkor azt mondta: csak néhány dolgáért vitték haza az enyingiek. Ezután a Balatonfüredi Rendőrkapitányságon is meghallgatták, vallomása alátámasztotta annak gyanúját, hogy sérelmére bűncselekményt követtek el. 

A rendőrség házkutatást tartott a gyanúsítottak enyingi házában; a sértett papírjain kívül mások iratait is megtalálták. A ház hátsó részében egy átalakított disznóólban két férfi is volt, egyikük a rendőrségnek azt mondta, hogy a gyanúsított férfi közreműködésével 2010-ben eladta a házát 2,5 millió forintért. Ezt az összeget tudomása szerint a bankba tették, de nem tudja, hogy megvan-e még.

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság jelentős kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást az enyingi pár ellen. A 40 éves nőt a napokban a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, élettársa szökésben van. A 40 éves Rafael Attilát a rendőrség körözi - olvasható a közleményben.

Cikkajánló:

$$3586$$

$$3585$$

$$3584$$