MSZP: elégtelenek a devizahitelek ügyében hozott intézkedések

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az MSZP szerint elégtelenek azok az intézkedések, amelyeket a kormány a devizahitelesek érdekében eddig bejelentett. A szocialisták álláspontja, hogy a nemzeti eszközkezelőt 25-30 milliárd forinttal kellene létrehozni a tervezett kétmilliárd helyett.

Simon Gábor, a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának MSZP-s elnöke pénteken sajtótájékoztatón azt mondta, hogy miután a svájci frank árfolyama az elmúlt napokban csúcsot döntött, és elemzői várakozások szerint a Görögországnak nyújtandó mentőcsomag elfogadásáról is döntő euróövezeti csúcs ellenére sem fog gyorsan veszíteni értékéből, a kormánynak azonnal tárgyalást kellene kezdenie a bankokkal az arányosabb teherviselés, az adminisztratív költségek csökkentése és az árfolyamkockázatok megosztása érdekében, azok ugyanis ma csak a hiteleseket terhelik.

A szocialista politikus szerint a várhatóan az ősszel megalakuló nemzeti eszközkezelő nem fogja megoldani a devizahitelesek problémáit, az erre az idei évben szánt kétmilliárd forint ugyanis nem jelent valós segítséget. Mint mondta, a bajba jutott hitelesek lakását megvásárló eszközkezelőt legalább 25-30 milliárd forinttal kellene létrehozni. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez töredéke annak az 500 milliárdnak, amit a kormány az orosz tulajdonú Mol-részvénycsomag megvásárlására költött.

Kiemelte, továbbra sem tudni, hogy az egy éve ígért eszközkezelőbe milyen alapon kerülhetnek be ingatlanok, illetve hogy mi lesz azzal a mintegy 140 ezer emberrel, akik legalább 90 napja nem tudják törleszteni a kölcsönüket.

Azt is mondta, a természetes személyek adósságrendezésének intézményéről, az úgynevezett magáncsődről szóló MSZP-s javaslat lehetőséget adna arra, hogy az adósok ellenőrzött körülmények között egyezzenek meg hitelezőjükkel, majd újrakezdjék az életüket. Az indítványt azonban - tette hozzá - nem vette a parlament napirendjére a kormánytöbbség, ahogy elutasította a vizsgálóbizottság létrehozására irányuló kezdeményezését is.

Ezért Simon Gábor azt javasolja, hogy három parlamenti bizottság ellenőrző albizottságai együttes ülésen tekintsék át a hitelezési, árverezési és behajtási gyakorlatot, az azzal összefüggő jogszabályokat, ha szükséges, kezdeményezzék módosításukat, illetve végezzenek szúrópróbaszerű ellenőrzéséket a kilakoltatással végződő hitelezési eljárások jogszerűségével kapcsolatban.

Cikkajánló:

$$3596$$

$$3595$$

$$3594$$