Lezárult a kollégiumi rekonstrukciós program pécsen

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Befejeződik a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) szeptemberre az a 10 milliárd forintos kollégiumi rekonstrukciós program, amelynek köszönhetően 2600 hallgatónak biztosítanak a korábbinál komfortosabb elhelyezést a baranyai megyeszékhelyen.

Strasser Tibor, a PTE műszaki igazgatója pénteken, Pécsen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a projekt az egyetem hét kollégiuma közül négynek a felújítását és a rektori hivatalnak a Szántó útról a 48-as téren álló Szent Mór Kollégiumba való költözését, s az ottani épület átalakítását foglalta magában.

Kitért arra, hogy a rektori hivatalt, a Boszorkány úti és az UNIV kollégiumot már korábban átadták, a Jakabhegyi úti volt tanárképző és a Szántó Kovács János úti kollégium felújításával és bővítésével szeptember elejére végeznek.

A megújult kollégiumok lakói már nem leromlott állapotú, 4-5 személyes, hanem korszerű, 2-3 személyes szobát kaphatnak, melyekben minikonyha, vizesblokk, modern bútorok találhatók, s minden lakónak külön internetcsatlakozási lehetősége van. Mindezt a tavalyi 18 ezer, illetve 16 ezer forintos árért kínálják.   

A beruházások három év alatt magántőke bevonásával, azaz ppp-konstrukcióban valósultak meg. Az egyetem a kivitelezésért és az üzemeltetésért húsz éven át szolgáltatási díjat fizet, az ingatlanok csak azt követően kerülnek a tulajdonába.

Kresák Gergely, a PTE kollégiumi osztályvezetője közölte: az egyetem hét pécsi kollégiumában a nappali tagozatos hallgatók mintegy harmadának, 3600 diáknak az elhelyezését tudja biztosítani, s ez nagyjából egyezik a férőhelyet igénylők számával.

Az osztályvezető megjegyezte, hogy a PTE-nek a mostani rekonstrukciós programból kimaradt három kollégiumából kettőt az elmúlt évtizedben újítottak fel, így azok tekintetében csak kisebb munkálatokat kívánnak elvégezni. Az orvosi kar diákjai egy részének elhelyezését szolgáló, negyven éve épült Balassa János Kollégium nagyrekonstrukciójára ugyanakkor 2-3 éven belül szükség van. Ez akár 400 millió forintba is kerülhet.

Cikkajánló:

$$3605$$

$$3604$$

$$3603$$