Társadalmi katasztrófát okozhat a svájci frank

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A svájci frank újabb és újabb rekordokat döntöget, ami nem csupán a frank alapú hitellel rendelkezőkre veszélyes. A gazdasági veszélyek mellett súlyos társadalmi problémákat is felvet, a nem frank alapú hitelt felvevőket, illetve a hitellel nem rendelkezőket is elsodorhatják a hullámok

Az elmúlt napokban minden tekintet a svájci frank árfolyamát követte, ami szédítő magasságokba kúszott, nemrég a 250 forintos lélektani határt is átlépte. A jelen pillanatban 244 forint körüli áron jegyzett valuta igen súlyos helyzetbe hozta az utóbbi idők árfolyam ingadozásait egyébként is megsínylő frankhiteleseket, de további hatásokkal is számolni kell.

A 252,94 forintos történelmi rekord, ami kapcsán a helyzet gazdasági hatásai mellett már komolyabb társadalmi vonatkozásokkal is számolhatunk. A Napi Gazdaság weboldalán álnév alatt megjelent egy cikk egy olyan pénzügyi intézmény vezetőjének tollából, aki korábban aktív szerepet vállalt a svájcifrank-alapú jelzáloghitel piacon. Az írás arra figyelmeztet, hogy a helyzet már rég nem a hitelesek megmentéséről szól, a probléma immár rendszerszintűvé emelkedett.

A Dr. Octopus álnéven publikáló szerző rámutat, hogy bár évek óta látható volt a probléma, semmiféle megoldás nem született még a megoldására. “Semmilyen érdemi segítséget nem kaptak az adósok a tüneti kezelésen túl, és még elszomorítóbb az, hogy továbbra sem világlik fel semmiféle megoldás az alagút sötétjében.” - írja a szerző, kihangsúlyozva, hogy az elszabadult részletek gyakorlatilag teljesíthetetlen feladat elé állítják a hitelüket törleszteni szándékozókat.

 Forrás: MTI

“Megoldást jelenthetne, ha az adósok átválthatnák hiteleiket forint alapúra a hitel folyósításakor érvényes árfolyam kb. 120 százalékán, az e fölötti részt pedig a hitelező pénzügyi intézmények és az állam közösen »lenyelik«, azaz a hitelezők egyszeri veszteséget számolnának el, miközben állami részvétellel csökkenthető lenne ezen veszteség mértéke.” - fejtegeti a szerző a lehetséges megoldási módot keresve. “Az államnak és a hitelezőknek közösen ki kellene dolgozniuk egy olyan, több évre szóló együttműködést, amely a veszteségek mérséklését hivatott elérni. Az ún. »bankadó « tökéletes eszköz lett volna (lehetne?) erre, ha az állam nem más jellegű kiadásokat kívánna fedezni azzal.”

A helyzet rendezése azért egyre sürgetőbb, mert ha nem születnek megfelelő intézkedések az ügyben, akkor a hatások a forint alapú hitelt felvevők és a hitellel nem rendelkezők életében is drasztikus változásokat okoznak. Újabb munkahelyek megszűnése, gazdasági visszaesés, növekvő bűnözési statisztikák rémképével fenyeget a jelenlegi helyzet, vagyis az egész társadalmat rázná meg alapjaiban, ha nem sikerül kitalálni valamit rövid időn belül. A jó megoldáshoz pedig mind az adósok, mind a hitelezők, mind pedig a kormány részvétele szükséges.

“A hitelezőknek is fel kellene végre ismerniük, hogy nem várható el racionálisan az adósoktól, hogy hónapról hónapra megfizessék a hatalmas mértékűre duzzadt törlesztő részleteiket. Márpedig ha (tömeges) biztosíték érvényesítésre kerül a sor, akkor jó eséllyel a hitelezők nagyobb veszteségeket fognak elszenvedni, mintha a fentebb felvázolt módszerrel az adósok jelentős részét visszaterelték volna a hitelüket rendben törlesztők közé” - írja Dr. Octopus, hozzátéve, hogy amennyiben az állam időben beavatkozott volna, akkor lényegesen olcsóbban és könnyebben lehetett volna elkerülni a fenyegető társadalmi katasztrófahelyzetet.