Újbuda népszerű célpontja a lakásvásárlóknak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A budai oldal kevésbé közkedvelt a lakásvásárlók körében, Újbuda azonban élre állt a legkeresettebb területek listáján. A legkapósabbak továbbra is a 40-60 négyzetméteres lakások, a végső árból átlagosan 5-9 %-ot lehet még alkudni.

Júliusban az országban kevesebb ingatlan cserélt gazdát, mint a megelőző két hónapban, többek között ez derül ki a Duna House Barométer legfrissebb számából. Az ingatlanközvetítő piaci indexe kiemeli, hogy a visszaesés oka nem csupán a szezonalitás: a svájci frank árfolyamának drasztikus emelkedése is közrejátszhatott a viszonylagos passzivitásban.

A keresleti index ugyanakkor némiképp meglepő módon mutatott némi fellendülést, a világszerte kézzelfogható gazdasági bizonytalanság ellenére is. A Duna House elemzése szerint ezt okozhatta a kilakoltatási moratórium feloldása is, azaz vélhetően sokan bíztak benne, hogy most olcsóbban tudnak megfelelő ingatlanhoz jutni. Az érdeklődők magas száma azonban nem eredményezett fokozott értékesítést, a nézelődők többnyire megmaradtak a nézelődésénél.

Forrás: Duna House Barométer

A budai kerületek iránt összességében csökkent az érdeklődés az előző hónaphoz képest, akár csak a belvárosi ingatlanok esetében. Ettől függetlenül a belső kerületek kivételével a pesti oldal érezhetően népszerűbb, bár továbbra is a XI. és XIII. kerületek tartanak számot a legélénkebb érdeklődésre.

Júliusban a budapesti házak eladóinak kellett átlagban a legnagyobb irányár változást elszenvedniük, amelyet a vevők további nagymértékű alkuval sújtottak. De nemcsak Budapesten, hanem az agglomerációban és országszerte is a házak tulajdonosai számíthatnak a legerősebb alkukra, ők átlagosan 5-9 %-ot engedtek az árból.