Devizahitelek - Rendkívüli ülést kezdeményez az LMP

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Háznak az LMP a devizában eladósodottak megvédéséről; az indítvány szerint a parlament arra hívná fel a költségvetési bizottságot, hogy készítsen jelentést a devizahitelezési válság során eddig hozott intézkedések hatásáról és további intézkedések lehetőségéről.

Az előterjesztő LMP-s képviselő, Vágó Gábor pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: aláírásokat gyűjtenek, hogy a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfőn, rendkívüli ülésen tárgyalja meg határozati javaslatukat.

Az indítvány szerint az Országgyűlés felhívná a kormányt, hogy kezdeményezzen új megállapodást a bankszövetséggel, s a tárgyalásokat követően, de legkésőbb október 1-jéig nyújtson be törvényjavaslatot, amely egyebek mellett előírná, hogy a jogszabály kihirdetését megelőzően legkésőbb egy évvel svájci frankban felvett lakáshitelek teljes kezelési költségét a hitelfelvételekor irányadó árfolyamon kell elszámolni.

Az LMP kezdeményezése alapján a költségvetési bizottság említett jelentésének elkészítésébe a kormány képviselői mellett bevonnának független szakértőket, a pénzügyi intézmények képviselőit, valamint a hitelfelvevők érdek-képviseleti szervezeteinek vezetőit.

A testület tanácskozásán az LMP meghallgatná a jegybankelnököt is az eddigi banki stressztesztek eredményéről, valamint arról, hogy érdemes-e újabb tesztet kiírni, végrehajtani a magyar bankrendszer stabilitásának megmérésére - ismertette Vágó Gábor, hozzátéve, hogy mindemellett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke is felkérést kapna arra, hogy a hitelintézeteket soron kívül ellenőrizze, hogy azok a kockázatkezelési szabályzatukban megfelelően kezelik-e jelenlegi "extrém devizapiaci helyzetből fakadó kockázatokat".

Továbbá a PSZÁF-elnöknek a költségvetési bizottságban be kellene számolnia arról, hogy ebből az "extrém" helyzetből eredő tömeges csődkockázatot a bankok milyen kockázatkezelési módszerekkel védik ki - közölte az ellenzéki politikus.

Cikkajánló:

$$3637$$

$$3636$$

$$3635$$