Saját közterület-felügyelete lesz az I. kerületnek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Önálló közterület-felügyelet létrehozásáról döntött Budapest I. kerületének képviselőtestülete csütörtöki ülésén.

Budavár polgármestere szerint már több alkalommal felmerült a szervezet létrehozásának gondolata, emellett pedig a kerületi lakosok is többször jelezték, hogy nem érzik elég hatékonynak az eddigi megoldást.

Nagy Gábor Tamás indítványában jelezte: több szempontból is ideális lenne, ha 2012. január 1-jétől önálló közterület-felügyelete lenne a városrésznek, mivel idén november 26-tól a budai Váron kívüli parkolás-üzemeltetést az önkormányzatnak kell megoldania.

A polgármester indoklása szerint számos közérdekű bejelentés foglalkozott a közterület rendjével, a fokozott ellenőrzés igényével, egyebek mellett a graffitik, hajléktalanokkal kapcsolatos problémák, köztisztasági szabálysértések kapcsán.

A 15 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadott határozat szerint a kerület saját működési körébe vonja a jelenleg a Fővárosi Közterület-felügyelet által működtetett szolgálatot, a polgármester pedig tárgyalásokat kezd a fővárosi önkormányzattal, illetve annak társaságával a feladatok átvállalása kapcsán. 

Ilyen feladat lehet a többi között a közterületek jogszerű használatának ellenőrzése, az épített és természeti környezet védelme, tiltott helyeken a dohányzás szankcionálása, vagy a közterületen tárolt üzemképtelen járművekkel kapcsolatos intézkedés.

A városrész vezetőjének a kerületi felügyelet létrehozásával kapcsolatos rendeleti, költségvetési és egyéb döntési javaslatokat a képviselőtestület szeptemberi ülésére kell elkészítenie.

Cikkajánló:

$$3673$$

$$3672$$

$$3671$$