Szeptembertől átalakul a gáz- és távhőtámogatás

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Augusztus 31-ével megszűnik a szociális alapú gázár- és távhőár-támogatás, és beépül a lakásfenntartási támogatásba. A lakásfenntartási támogatás feltétele a jövedelem- és vagyonvizsgálat, amelyet a helyi önkormányzat végez el. A minisztérium szerint egyszerűbb a rendszer és igazságos.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) bejelentette, hogy augusztus végén jelen formájában megszűnik a szociális alapú gázár- és távhőár-támogatás. Mindkettő beolvad a lakásfenntartási támogatásba, amit a helyi önkormányzatnál kell igényelni - olvasható Napi.hu-n.

 

A lap az MTI információra hivatkozva azt írja, hogy a lakásfenntartási támogatást a fűtéstámogatáson túl lakbérre, albérleti díjra, közös költségre, csatornahasználati díjra, a szemétszállítás költségeire, villanyáram, víz és gázfogyasztás költségeire is lehet kérni. Újdonságot jelent, hogy szeptembertől a gázzal és távhővel fűtők mellett azok is igényelhetik, akik fával, olajjal, szénnel vagy más módon fűtenek.

A támogatási kérelmeket a helyi önkormányzatok bírálják el, jövedelem- és vagyonvizsgálat után. A támogatás megállapításához szükséges jövedelemhatár az öregségi nyugdíjminimum 250 százaléka lesz az eddigi 150 százalék helyett, azaz 71 250 forint.

A jövedelemszámítás alapja is módosul, a jelenlegi egy főre jutó jövedelem helyett a fogyasztási egységre jutó jövedelmet veszik majd figyelembe. A tárca véleménye szerint ez a módszer reálisabb képet fest az adott háztartás helyzetéről, mivel a fogyasztás és a kiadások a háztartás tagjai számának emelkedésével nem egyenes arányban növekednek.

Akik eddig is részesültek lakásfenntartási támogatásban, változatlanul megkapják az ellátást, nem kell külön igényt benyújtaniuk. Akik viszont gázár- vagy távhőtámogatást kaptak, nem kapják tovább automatikusan, nekik az önkormányzat polgármesteri hivatalánál lehet benyújtani kérvényüket. Kedvező elbírálás esetén a megállapított támogatás egy évig érvényes.

Cikkajánló:

$$3675$$

$$3674$$

$$3673$$