Az ásványi nyersanyag az államé

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kérelmezni kell akár a saját ingatlanon lévő ásványi nyersanyag felhasználását, értékesítését vagy hasznosítását is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől (MNV) és - értékesítés, hasznosítás esetén - fizetni is kell érte - derül ki az MNV honlapján kedden közzétett útmutatóból.

Az ásványi nyersanyagot kitermelő, felhasználó, hasznosító és/vagy értékesítő személyek részére szóló útmutató a http://www.mnvzrt.hu/gyik#faq_417814 internetes honlapon olvasható.

A felhívásra az állami ásványkincs hatékonyabb védelme miatt van szükség - olvasható a dokumentumban. Zichermann Zsolt, az MNV szóvivője az MTI kérdésére hozzáfűzte: sok ingatlan tulajdonosa nem tudja, hogy a kavics, a homok és az agyag is állami tulajdonban lévő nyersanyag. Ha ezt a tereprendezés és építkezés során a helyszínen felhasználják, akkor az ingatlantulajdonos birtokába kerül és nem kell érte fizetnie, ha viszont értékesíti vagy hasznosítja, akkor igen.

Példaként a szóvivő halastavat említette, amit vízjogi engedély alapján lehet kialakítani. A kiemelt föld nem, de a kavics, a homok és az agyag - függetlenül a lelőhely tulajdoni helyzetétől - az állam tulajdonában lévő ásványi nyersanyag.

Az MNV dokumentuma emlékeztet arra, hogy bányatörvény hatálya alá tartozó ásványi kincs kitermelése után a bányavállalkozó az államnak bányajáradékot fizet.

Cikkajánló:

$$3684$$

$$3683$$

$$3682$$