Felmondta a szolgáltatási szerződését a CET beruházója

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Felmondta a Fővárosi Önkormányzattal kötött szolgáltatási szerződését a Duna-parti CET kulturális központ beruházója, a Porto Investment.

A beruházó szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében a főváros által elkövetett súlyos szerződésszegéssel indokolta a megállapodás felmondását. Az "elmúlt hónapok törvénytelenségei, súlyos szerződésszegései és a városvezetés cinikus, a projekt megvalósítását akadályozó magatartása nem méltó egy világvároshoz" - írták.

A Porto szerint törvénytelenül hívták le a bankgaranciát, jogtalanul érvényesítettek ebből a késedelmi kötbért és "elijesztik a bérlőket olyan hajmeresztő ötletekkel, mint a bánatpénz". A szerződés felmondása után a Fővárosi Önkormányzatnak hatvan nap áll rendelkezésére, hogy a súlyos szerződésszegéseit megszüntesse. Ha nem teszi, akkor több mint tízmilliárd forintot kell fizetnie a hitelező banknak és a fejlesztőnek - áll a közleményben.

A Porto Investment a projektben résztvevő összes fél és "a Fővárosi Önkormányzat érdekeinek védelmében" a napokban újabb büntetőfeljelentést tesz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletének gyanúja miatt - közölték.

Épül a CET | Fotó: MTI

A feljelentéssel kapcsolatban az MTI érdeklődésére azt a választ adta a beruházó, hogy "a Fővárosi Önkormányzat elmúlt hónapokban CET ügyben mutatott eljárása, magatartása feltételezhetően komoly anyagi károkat okozott és okoz magának az önkormányzatnak és természetesen a beruházónak, illetve a kivitelezésben résztvevő vállalkozásoknak. Az önkormányzati oldalról tapasztalt szerződésszegő magatartásért és ennek esetleges anyagi következményeiért való felelősséget és a felelősök személyét meg kell állapítania az illetékes hatóságnak".    

A cég közleménye szerint a legutóbbi bejárás során az önkormányzat illetékesei többek között a lábtörlők meglétét ellenőrizték, mivel ezek esetleges hiánya - véleményük szerint - akadályozza a CET műszaki átadás-átvételét. Nehezményezték azt is, hogy az elfogadott belsőépítészeti koncepció szerint csupaszon hagyott, eredeti XIX. századi újrafelhasznált téglákból épített falakról hiányzik a vakolat.

A Porto Investment hangsúlyozta, hogy ekkora léptékű projektnél csúszások mindig előfordulnak, de "a CET áll és már rég üzemelne, ha a Tarlós István főpolgármester úr által a projekthez állított csapat nem gáncsolná el az átadást úton-félen". A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott mintegy 27 ezer négyzetméteres komplexum kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A Főpolgármesteri Hivatal a beruházótól származó információk alapján júliusban azt közölte az MTI-vel, hogy várhatóan november közepén nyílik meg a komplexum, "ha az átadás-átvétel során újabb problémák, késések nem vetődnek fel".

Cikkajánló:

$$3686$$

$$3685$$

$$3684$$