Törvényben szabná meg a kamatplafon mértékét az LMP

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az LMP hétfőn olyan javaslatot nyújt be a parlamentnek, amely a mindenkori jegybanki alapkamathoz igazítaná, és maximálná a hitelek esetében a kamatplafon mértékét. Vágó Gábor és Ertsey Katalin országgyűlési képviselők azt is bejelentették: a párt egyúttal arra kéri a kormányt, hogy törvényben tiltsák meg az egyoldalú banki szerződésmódosításokat.

A kamatplafont, mint Vágó Gábor elmondta azért igazítanák a mindenkori jegybanki alapkamathoz, mert azt „nem lehet csak úgy találomra belőni, mint ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentette hétfőn”. Véleménye szerint egy mozgó kamatplafonnal viszont valóban meg lehetne akadályozni, hogy a bankok „kizsákmányolják” a hiteleseiket és azokra extra költségeket hárítsanak át.

A képviselő azt is kijelentette, hogy miután a Nemzeti Eszközkezelő ügyében nem születtek érdemi döntések, ezért meg kellene fontolni pártjuk ingatlanalapról szóló javaslatát, amiben részt vennének a bankok, a hitelesek és az állam is. A politikus szerint ezzel az elképzeléssel meg lehetne menteni a családokat a kilakoltatástól.

Ertsey Katalin arra kérte a kormányt, hogy törvényben tiltsák meg az egyoldalú banki szerződésmódosításokat.

A tervezett végtörlesztésekre áttérve azt mondta, elsősorban nem azokat kellene támogatni, akik erre alapvetően nem szorulnak rá, hanem a súlyos helyzetbe került családokat, akiket végrehajtás és kilakoltatás fenyeget. A képviselő felkérte a kabinetet, hogy a végtörlesztés bevezetése helyett tekintse át a lehetőségeket és egyaránt vegye figyelembe az LMP-nek a védett számla bevezetéséről, illetve a KDNP-nek a családi csődvédelemről szóló elképzeléseit.

Kérdésre válaszolva azt mondta, támogatják azt az elképzelést, hogy a politikai elit ne húzhasson hasznot a végtörlesztésből, de az a legfőbb problémájuk, hogy a végtörlesztés nem a rossz helyzetben lévőket segíti.

Cikkajánló:

$$3713$$

$$3712$$

$$3711$$