Végtörlesztés: többféle stratégia létezik

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Idén év végéig élhetnek a devizahitelesek a végtörlesztéssel, ami lehetőséget biztosít devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő törlesztésére. Akinek van megtakarítása, annak van hova nyúlnia, a többieknek a lakás eladása, a devizahitel forintalapúra cserélése jelenthet kiutat.

Az Országgyűlés hétfőn este 277 igen szavazattal, 9 nem ellenében, 30 tartózkodással fogadta el a végtörlesztéssel kapcsolatos javaslatot. Ennek értelmében átmeneti időre lehetővé teszik, hogy az adósok ingatlanfedezetes devizaalapú hitelüket rögzített árfolyamon törleszthessék. A svájci frank esetében ez 180 forintos, az euró esetében 250 forintos, a japán jen esetében pedig 2 forintos árfolyamot jelent.

A végtörlesztésre többféle stratégia is kínálkozik, de a friss felmérések alapján elmondható, hogy a megoldással biztosan élni kívánók eddig két módszerben hisznek. Nagyobb részük - 51 százalékuk - saját vagy családi megtakarításaikat mozgósítja majd, 40 százalékuk pedig azt tervezi, hogy forinthitelből finanszírozza a végtörlesztést. A fennmaradó 9 százalék egyelőre bizonytalan, hogy milyen megoldás mellett is döntsön.

A TNS Hoffmann piackutató cég által végzett felmérésből az is kiderül, hogy a végtörlesztést tervezők 13 százaléka vette eddig fontolóra az ingatlaneladás lehetőségét. Gyakorlatilag ezzel az adósságukat más módon egy összegben törleszteni nem tudóknak is lehetőségük nyílna forintalapú hitelre cserélni a frankhitelt.

A lakás eladásával törleszteni lehet a devizaalapú kölcsönt, majd a vételárból fennmaradó pénzt önerőnek használva másik lakás vásárolható, de ezúttal már forint alapú hitelre. Az alacsonyabb havi törlesztőrészlet mellett ennek legfőbb előnye természetesen az, hogy a tulajdonos végre megszabadul az árfolyamingadozás kockázatától.

A végtörlesztés bankszektorra és a forintra gyakorolt hatásával kapcsolatban Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kedden azt nyilatkozta, hogy igény esetén az MNB tartalékából fognak devizát biztosítani a bankok számára, a végtörlesztés finanszírozásához. Így a bankok nem lesznek rákényszerítve a külső devizavásárlásra a végtörlesztést igénybe vevők miatt. Szakértői vélemények szerint ezzel megelőzhetők az esetleges forint elleni spekulációk, amik tovább mélyíthetnék a hitelválságot.

Cikkajánló:

$$3724$$

$$3723$$

$$3722$$