Az autóknak kulcsszerepük lehet a devizahitelek kiváltásában

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A devizahitelek rögzített árfolyamon történő előtörlesztésével kapcsolatos törvény elfogadásával megugrott az érdeklődés a gépjármű fedezetű hitelkonstrukciók iránt, amelyek a Lombard Lízing Csoport szakértői szerint segíthetnek a frankalapú ingatlanhitelek lezárásában, illetve felhasználhatók új forinthitelek önrészeként is.

A magas árfolyam által leginkább sújtott svájci frankhitellel rendelkezők jelentős hányada szeretne élni az ingatlanhitel-előtörlesztési lehetőséggel, de sokan közülük nem rendelkeznek tehermentes ingatlannal vagy olyan mértékű megtakarítással, amelynek révén tartozásukat megfizethetnék, vagy legalább forinthitelre válthatnák. Az új jogszabály elfogadásával elméletben megnyílt az út a devizaalapú ingatlanhitelek lezárása felé, ám az elemzők szerint az árfolyamrögzítéssel történő végtörlesztés lehetősége mindössze az érintett adósok legfeljebb ötöde számára biztosít esélyt arra, hogy tartozásukat önerőből kifizessék - mutat rá a Lombard közleménye.

Látható, hogy az érintettek elsősorban új, forint alapú, ingatlanfedezetű hitel felvételével és - az újonnan igénylendő ingatlanhitel önrészének előteremtése érdekében - forintalapú személyi kölcsönök formájában igyekeznek majd forrásokhoz jutni. A fedezetlen személyi kölcsönök azonban viszonylagos nehézkességük és drágaságuk miatt sokak számára kedvezőtlennek vagy akár elérhetetlennek bizonyulhatnak.

A Lombard Lízing szerint a lízingvállalatok kínálatában szereplő gépjármű-fedezetű hitelek rugalmas alternatívái lehetnek a bankok által folyósított személyi kölcsön konstrukcióknak. A fedezet révén ugyanis akár kedvezőbb feltételekkel, egyszerűbben is hozzá lehet jutni, mint a hagyományos személyi kölcsönökhöz, illetve - mivel szabad felhasználású hitelről van szó - szükség esetén az új, svájci frankos devizahitelt kiváltó ingatlanhitel felvételénél önrészként felhasználni. A cégcsoport tapasztalatai szerint egyre többen érdeklődnek ezen konstrukciók iránt.     

A Lombard Lízing Csoport szakértője szerint a gépjármű fedezetű személyi kölcsönök természetüknél fogva nem képesek jelentős mértékben kiterjeszteni az előtörlesztők körét. Az előtörleszteni szándékozó, svájci frank alapú ingatlanhiteles adósok és a tehermentes gépjárművel rendelkezők köreinek keresztmetszete ugyanis - tekintetbe véve az autópiac válság miatti korábbi összeomlását is - túl szűk ahhoz, hogy a gépjármű fedezetű kölcsön iránti érdeklődés jelenlegi megugrása drasztikus változást idézzen elő a piacon.

"A szakértők egyetértenek abban, hogy a devizahitel-előtörlesztési szabályozás komoly kockázatokat hordoz, és veszteséget jelent a bankszektor számára" - mutat rá a közleményben Anderle Ádám, a Lombard Lízing Csoport vezérigazgató-helyettese. "Ezzel szemben az ingatlanhitel előtörlesztésére is felhasználható gépjármű fedezetű kölcsönök és a hasonló alternatív megoldások várható sikere révén a hazai hitelezési piac mozgásban maradhat, miközben fokozatosan, lépésről lépésre, svájci frankról és más devizákról forintalapúra vezethető át".

Ezt olvasta már?

$$3734$$

$$3733$$

$$3732$$