Meghalt Makovecz Imre

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A világhírű, stílusteremtő magyar építész életének 76. évében hunyt el. A számtalan díjjal kitüntetett művész az organikus építészet mestere volt: Kossuth-díjjal, Corvin-lánccal jutalmazta a magyar állam, és sok más díja között például a Prima Primissima elismerést is magáénak tudhatta.

Egyik legismertebb munkája a paksi templom, de az ő nevéhez fűződik például a dobogókői fazsindelyes síház, a makói Hagymaház, az egri uszoda, az 1992-es EXPO pavilonja.

A paksi templom

„Nagyon fontos számomra, és főleg ebben a korban, amikor túlságosan is elmerülünk az undorban, a politikában, az egymástól való félelemben és bosszúban, hogy kiemelkedjünk ebből a mocsokból és sárból, és rálássunk az életünk mélyebb és fontosabb rétegeire, és rájöjjünk, hogy el kell számolnunk egyszer, de friss szemmel körülnézve láthatjuk, hogy a teremtett világ, amely körülvett bennünket a saját természetünkkel együtt maga az Úr volt, akinek vendégei voltunk.” (Makovecz Imre, 2004, Kossuth Rádió)

Az utóbbi évben építészcsapata a kolontári és devecseri vörösiszapkárosult családoknak tervezett családi házakat. Az építőművész 2011 szeptember 27-én távozott az élők sorából.

Ezt olvasta már?

$$3735$$

$$3734$$

$$3733$$