Esztergom: feloszthatják a város ingatlanvagyonát

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az esztergomi Fidesz-KDNP-képviselőcsoport szerint ha Tétényi Éva polgármester pénteken nem utalja el az adósságrendezést lezáró hitelezői egyezségben szereplő összeget, feloszthatják a város ingatlanvagyonát. Tétényi Éva az MTI-nek azt mondta, ha elutalja a kért egymilliárd forintot, év végére nem lesz pénz az intézmények működtetésre, illetve november elején nem tudnak bért fizetni.

A Fidesz-KDNP-frakció az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a polgármesternek szeptember 30-án ki kell fizetnie az egyezség első ütemében szereplő összeget, Tétényi Éva azonban többször jelezte, hogy ezt nem szándékozik megtenni. A hitelezői egyezség megszegése miatt feloszthatják Esztergom vagyonát. Könyv szerinti értéken ez több mint 20 milliárd forint elvesztését jelentheti.

A polgármester erre reagálva az MTI-nek elmondta, nincs pénz a teljes összeg elutalására, ezért a bíróságtól kér állásfoglalást, hogy az önkormányzati dolgozók bérét biztosítsa az év végéig, vagy a hitelezőket fizesse ki. A képviselőcsoport közleményében idézte a Raiffeisen Bank levelét, melyben a bank jelezte a város vezetőjének, hogy "a polgármester a tisztségéből eredő kötelezettségének vétkes megszegésével okozott kárért anyagi felelősséggel tartozik".

Forrás: Wikipédia

Tétényi Éva (független) elmondta, egymilliárd forintot kellene elutalni pénteken, de ha a város közüzemi számláira és az év végéig a bérekre szükséges összeget félreteszi, akkor csak 500 millió a szabad forrás. A városnak van 617 millió forint kötvénye a K&H Banknál, ez is segíthetne megoldani a helyzetet, de a bank közölte, hogy adósságrendezésre nem adja oda a pénzt. A polgármester hozzátette, ha a Fidesz-KDNP-frakció követelésének engedve elutalja a kért egymilliárd forintot, év végére nem lesz pénz az intézmények működtetésre, illetve november elején nem tudnak bért fizetni.

A Fidesz-KDNP-frakció azzal kapcsolatban, hogy a Hatvannégy Vármegye péntekre félpályás útlezárást kezdeményezett Esztergomban, közölte, az akcióhoz Tétényi Éva "asszisztált". Véleményük szerint "Tétényinek csak a saját érdekérvényesítése számít, Esztergom másodlagos, csak egy állomás politikai hazárdjátékában." A polgármester az MTI-nek elmondta, semmi köze az útlezárásokhoz.

Ezt olvasta már?

$$3744$$

$$3743$$

$$3742$$