Jövőre jön az államilag támogatott lakáshitel?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Népszabadság értesülései szerint hamarosan zöld utat kaphat az államilag támogatott lakásvásárlási hitel. Ha a kormány rábólint, új lakás vásárlásához legfeljebb 10 millió forint, használt lakás vásárlásához 5 millió forint államilag támogatott hitelt lehet majd igényelni januártól.

A konstrukciót az Otthonteremtési Tanácsadó Testület dolgozta ki, eszerint 2012–2014 között lehetne jelentkezni a legfeljebb öt évre szóló kamattámogatásra. A Népszabadság információi szerint a támogatás úgy működne, hogy az első évben 3,5 százalékkal, a következő évek során pedig 0,5 százalékkal csökkenő mértékben mérsékelné az adósok terheit.

A támogatott konstrukció nemcsak új, hanem használt lakáshoz is igénybe lehetne venni. Előbbi esetben legfeljebb 10 millió, használt ingatlannál pedig maximum 5 millió forintos hitelösszegre szólhat majd megállapodás. Erre azért is lenne szükség, mert a két terület szorosan összefügg: sokan vannak, akik úgy tudnának csak új ingatlant vásárolni, ha előtte el tudják adni a régit.

A támogatás kapcsán Gergely Károly, az Otthonteremtő Tanácsadó Testület elnöke úgy fogalmazott, hogy ez a támogatott hitel nem azokat segítené, akik most devizahitelük végtörlesztésében gondolkodnak. Inkább azoknak nyújtana segítséget, akik olcsóbb hitel révén tudnának vevőként megjelenni a lakáspiacon.

A tervek szerint azok nem vehetnék igénybe a lehetőséget, akiknek van már egy másik állami támogatású hitelük valamelyik más konstrukcióból. A Népszabadság úgy tudja, a javaslat már túl is jutott a közigazgatási egyeztetésen, így akár már januártól bevezetésre kerülhet.

Ezt olvasta már?

$$3751$$

$$3750$$

$$3749$$