Túlárazott forinthitellel védekeznek a bankok?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke vizsgálatot kért a bankok hitelezési gyakorlata miatt. Felmerült ugyanis, hogy azok szándékosan drágítják a forinthiteleket, hogy minél kevesebben éljenek majd a pénzintézetekre újabb terheket rovó végtörlesztéssel.

Az elmúlt napokban a hazai bankok közül többnél is egy időben döntöttek úgy, hogy drágulnak a lakosságnak biztosított forinthitelek - van olyan piaci szereplő, ahol 2 százalékot drágult a kamat. Mivel a jegybanki alapkamat időközben nem emelkedett, a forrásköltségek érdemben nem változtak, és forrásszűke sincs, Rogán Antal szerint a kamatemelés összehangoltsága egyenesen a kartellezés gyanúját veti fel.

Rogán Antal keddi sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy mindez a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének engedélyezése után következett be, írja az MTI. A gazdasági bizottság vezetője ezért úgy döntött, a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordul: vizsgálatot kér annak ügyében, hogy a versenytörvényt megsértve összejátszottak-e a bankok a hitelkamatok megemelésekor. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét is megkereste, tőle azt kérte, állapítsa meg, hogy a bankok forintalapú hitelek kamatainak drágításával nem szegték-e meg a hatályos pénzintézeti és a fogyasztóvédelmi törvényeket.

Azt a Fideszes politikus is kiemelte, hogy számítottak ellenállásra a bankrendszer részéről a végtörlesztésről szóló törvény elfogadásakor. Ez be is következett, a Bankszövetség időközben már az Alkotmánybírósághoz fordult a törvény megsemmisítésében reménykedve. A forinthitelek kamatainak váratlan emelése arra utal, hogy bizonyos pénzintézetek gyakorlatilag szándékosan túlárazzák a forinthiteleiket, azok drágításával csökkentve a végtörlesztés iránti érdeklődést.

"Érdemes a magyar bankok árazási gyakorlatát alaposabban megvizsgálni, mert az ilyen hektikus változások minden alkalommal felvetik azt a gyanút, hogy a bankszektor nem piaci folyamatokhoz igazodva, hanem önös érdekből változtat a hitelkamatokon" - nyilatkozta Rogán Antal. Ugyanakkor, bár a GVH vizsgálata minden bizonnyal elhúzódik majd, a fideszes politikus azt is leszögezte, jelenleg nem tervezik meghosszabbítani a végtörlesztés igénylésének határidejét.

Ezt olvasta már?

$$3756$$

$$3755$$

$$3754$$