Zuhanórepülésben a lakások értéke

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Duna House elemzése szerint az elmúlt három év alatt átlagosan harmadával esett a lakások értéke. Ráadásul az ingatlan franchise hálózat előrejelzése szerint ez még nem a mélypont, a csökkenés tovább folytatódhat a következő hónapokban.

A Duna House összesített Országos Lakásindexe szerint ma a lakások 30%-kal érnek kevesebbet, mint 2008 elején - íra az MTI. A DH elemzéséből kiderül, a tendencia folytatódhat a következő hónapokban, szerintük a végtörlesztés lezárulásáig még további, mintegy 5-10 százalékos árcsökkenés várható.

Az elemzés emlékeztet arra, hogy szeptember közepén a végtörlesztés bejelentése után meredeken, 30%-kal csökkent az adásvételek száma, az eladók ugyanis inkább kivártak, hogy milyen fejleményeket hoz a devizaválság. Ugyanakkor amint a végtörlesztést kimondó jogszabály törvényre emelkedett, a piac újra megélénkült. 

A DH közleménye kitér a lakásvásárlási szokásokra is. A fővárosban legnagyobb arányban a 20-as éveikben járó fiatalok vásárolnak lakást, akik átlagosan 11 millió forintnál többet költenek az első lakásuk megvásárlására. Vidéken főleg a 20-as, és a 30-as korosztály keres otthont a lakáspiacon - jellemző, hogy a fiatalabbak a kisebb, olcsóbb lakásokat keresik.

A pesti oldalon elsősorban a 20-60 négyzetméter közötti alapterületű lakások a keresettek, míg a Duna túlpartján 20 százalékkal többen vásároltak 20-40 négyzetméter közötti lakást a harmadik negyedévben, mint korábban. Budapesten is megfigyelhető tehát az olcsóbb lakások iránti kereslet, főleg az 5-10 millió forint közöttieket keresik az érdeklődők.

A 160 négyzetméteresnél nagyobb lakóingatlanok iránti kereslet tovább zuhan, ez egész Pest megyében megfigyelhető. Helyettük a 40-100 négyzetméter közöttieket keresik leggyakrabban a Duna House szerint. A 10-15 millió forint közötti lakások árai emelkedni tudtak a harmadik negyedévben, míg a 35 millió forint felettieké visszaesett.

Ezt olvasta már?

$$3773$$

$$3772$$

$$3771$$