Visszatér a "szocpol"

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Új otthonteremtési programot jelentett be a kormány, lényegében újra előkerül a szocpol. Az állami kamattámogatású forintalapú hiteleket új lakás építéséhez, vásárlásához, illetve használt lakás felújításhoz, vásárláshoz lehet majd igényelni.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán arról beszélt, hogy amennyiben egy-két év múlva véget ér az európai válság, Magyarországnak 2014-re minél versenyképesebb gazdasági környezetet kell biztosítania a vállalkozások számára. Ennek érdekében, már most meg kell indítani olyan programokat, amelyek felfutási ideje legkevesebb 6-12 hónap, itt ejtett szót az új otthonteremtési programról is.

A Híradó.hu beszámolója szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ezzel egyidejűleg bejelentette, az állami kamattámogatású forinthitel-program segítségét új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint korszerűsítéshez lehet majd igénybe venni. A végtörlesztés lehetőségét fontolgatók számára fontos információ, hogy a kamattámogatás akkor is jár majd, ha valaki devizahitelét kiváltva kisebb lakásba költözik.

Mint Matolcsy György elmondta, az igénybe vétel lehetősége függ majd a lakások nagyságától, energetikai besorolásától és a nevelt gyermekek számától. Ezek mellett a munkahely megléte és az esetlegesen fennálló köztartozás is beleszól az elbírálásba. Két gyermek nevelése esetén 800 ezer és 1,3 millió forint között, 3 gyermek esetében 1,2-2 millió forint között, 4 vagy több gyermek nevelése esetében pedig 1,6-2,5 millió forint között lehet majd vissza nem térítendő támogatáshoz jutni.

A kormány előzetes kalkulációi szerint 3-5 ezer család él majd az új lehetőséggel, a kifizetések január 1-én indulnak. A rendszer hatálybalépéséhez mindazonáltal még az EU végleges jóváhagyására is szükség van.

Ezt olvasta már?

$$3775$$

$$3774$$

$$3773$$