Mégis jön az ingatlanadó?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Eddig négyzetméterenként maximum 900 forintot kellett fizetni építmény- vagy telekadóként, 2012- ben viszont már az ingatlan értékének három százalékát is beszedheti az önkormányzat.

Emelkedhetnek a lakástulajdonosok terhei. Eddig négyzetméterenként maximum 900 forintot kellett fizetni építmény- vagy telekadóként, 2012- ben viszont már az ingatlan értékének három százalékát is beszedheti az önkormányzat.

Akár évi több százezer forinttal is nőhetnek a lakástulajdonosok terhei, amennyiben a parlament elfogadja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter adó törvényjavaslatát. Eszerint az építmény és telekadót a forgalmi érték alapján számolják majd ki az önkormányzatok. Jelenleg maximum 900 forintot kell négyzetméterenként fizetni. Ezek alapján egy vidéki, 15 millió forintos, 100 négyzetméteres lakás után évente maximum 90 ezer forint lehet az adó, már ha az önkormányzat él az adókivetés jogával. Ha viszont forgalmi érték alapján kell számolni, akkor a 15 millió forintos lakás éves adója 450 ezer forint is lehet. Az értékbecslés alapját az illetéktörvény adná, vagyis az illetékhivatalok határoznák meg, mennyibe kerül az ingatlan.

– Ezek fals értékek, hiszen sosem dolgoztak ki olyan szabályozást, amely meghatározza, hogy mi alapján kell értékelni egy ingatlant. Ha ezek alapján döntenek az önkormányzatok, akkor rengeteg perre készülhetnek a sok díjemelkedés miatt – mondta Vadász Iván adószakértő. – Ráadásul az Alkotmánybíróság éppen emiatt, vagyis a becsült forgalmi érték miatt kaszálta el 2010-ben a vagyonadó ingatlanokra vonatkozó részét – mondta a szakértő.

Nagy Zoltán ingatlanjogász szerint Matolcsy javaslata horribilis emelést jelentene, amivel az a fő baj, hogy minden lakást egyedileg kellene értékelni.

– Hiába az illetéktörvény, az köszönő viszonyban sincs a valós értékekkel. Angliában ezt a törvényt tízéves előkészítés után vezették be, nem három hónap alatt – mondta a szakértő.

Hogy kikre veti ki az adót az önkormányzat, az saját döntése. Jelenleg több településen sem kell fizetni a lakások után. Az állam azonban önkormányzati feladatokat is átvállal, amivel bevételeket is elvon majd. Ezt pedig pótolni kell.

– A hírek alapján főleg az iparűzési adó csökkenhet. Hogy emiatt kivetik-e majd mindenkire az építmény- és telekadót, azt nem tudni – mondta Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára. – A forgalmi értékeket az önkormányzatok meg tudják határozni, az viszont kizárt, hogy ez januártól életbe lépjen. Semmilyen vita nem volt erről, számításokat sem láttunk. Hogyan akarják behajtani például egy nyugdíjas budai házaspártól az értékes, de eladhatatlan ingatlan után az adót? Vagy kivetnek behajthatatlan adókat? Ráadásul a vevők nem fognak olyan településen házat venni, ahol magas a sarc– mondta Zongor.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint nem lehet átterhelni a lakosokra ekkora adót. Ő most azt várja, hogy a kormány egyeztessen velük. Megkérdeztük a miniszterelnökséget is, de Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának helyettes államtitkára a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz irányította lapunkat. A tárcától lapzártánkig nem kaptunk válaszokat.
F.A./Bors Online