Árcsökkenés az ipari ingatlanok piacán?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Napi Gazdaság című lap tegnapi számában arra hívja fel a figyelmet, hogy az európai ipari ingatlanok befektetési volumene 2011 első felében elérte a 4,3 milliárd eurót, ez 3 százalékos növekedést jelent.

A Napi Gazdaság című lap tegnapi számában arra hívja fel a figyelmet, hogy az európai ipari ingatlanok befektetési volumene 2011 első felében elérte a 4,3 milliárd eurót, ez 3 százalékos növekedést jelent - derül ki a Jones Lang LaSalle európai ipari ingatlanpiaci jelentéséből. A várakozások ellentétben Budapesten még nincs fellendülés.

A gazdasági újság cikke szerint a bizonytalan gazdasági környezet és a megfelelő minőségű ingatlanok limitált mennyisége miatt az ipari ingatlanbefektetések volumene összességében stagnált az év első felében, míg májusban illetve júniusban az aktivitás rohamosan lelassult.

Ezzel szemben Kelet-Európában (Oroszországot kivéve) 2011 első hat hónapjában fokozott, 82 százalékkal növekvő aktivitás mutatkozott, bár a tranzakciók értéke még így is alacsony maradt. Ehhez képest Oroszországban a befektetések mértéke drámai, nyolcszoros növekedést ért el 2010 első feléhez képest.

A lap a bérleti díjakat is említi: az európai piacok többségén nyomottak és alacsonyabbak, mint az elmúlt évek során bármikor. A modern ingatlanok kínálatában kialakult hiány sok helyen 2011 első felében gyorsulásra késztette a bérleti díjak növekedést, de az év második felében ezt a pozitív trendet a növekvő gazdasági bizonytalanság ellensúlyozhatja. Ennek következtében bérleti díjak növekedése 2011 második felében a legtöbb piacon nem várható.

Tuza Rita, a Jones Lang LaSalle budapesti irodájának vezető elemzője szerint ugyan sokáig úgy tűnt, hogy Budapesten az ipari ingatlanpiac hamarabb talpra tud állni, mint az irodapiac, mára azonban egyértelművé vált, hogy ezek a várakozások tévesek voltak.
Kapcsolódó cikkeink:
$$3781$$
$$3780$$ 
$$3779$$ 
$$3778$$