Indokolatlanul kaptak kedvezményeket zuglói bérlők

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az előző szocialista - szabad demokrata zuglói kerületvezetés idején számos alkalommal kötött az önkormányzat indokolatlanul kedvezményes ingatlanbérleti szerződéseket - mondta a XIV. kerület polgármestere. Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: a kedvezmények miatt az önkormányzat évente mintegy 1,6 milliárd forint bevételi forrástól esik el.

A kerületi vezető elmondta, megfontolják a jórészt üzlet- és raktárhelyiségekre kötött szerződések felbontásának lehetőségét, és várhatóan büntetőfeljelentést is tesznek. Tájékoztatása szerint az önkormányzat tulajdonában álló 820, nem lakás céljára szolgáló ingatlan bérlői közül mindössze harmincan fizettek - a helyi rendeletben meghatározott - teljes bérleti díjat, a többiek eltérő mértékű kedvezményeket kaptak.

Hozzátette: 197 bérlőnek 90 százalék feletti kedvezményt biztosítottak a szerződésekben, köztük olyanoknak is, akiknek a helyi rendelet alapján nem adhattak volna. Elmondta, kedvezmények nélkül a kerületnek éves szinten csaknem 2,6 milliárd forint bevétele lenne, így azonban csak mintegy 900 millió forintot kap összesen a bérlőktől, ráadásul a kerületet terheli a mintegy 100 millió forintos karbantartási költség is. Ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a XIV. kerület évente mintegy 1,5 milliárd forint "mínusszal" gazdálkodik.

Papcsák Ferenc elmondta, az önkormányzatnak van lehetősége arra, hogy a bérleti díjak megállapításakor méltányossági alapon kedvezményt nyújtson például művelődési, szociális, egyházi, karitatív szervezeteknek, de a vizsgálatok kiderítették, hogy a kedvezményezettek között profitorientált gazdasági társaságok is vannak.

Példaként említette, hogy van olyan alapítvány, amelyik egy 230 négyzetméteres helyiséget kap "ingyen", és ott piaci alapon működtet edzőtermet. Az "ingyen" bérbe adott ingatlanok között van egy teniszpálya is, ahol óránként 1200 forintot kérnek a teniszezőktől.

A polgármester ismertetett egy 1997 májusában kötött bérbeadási megállapodást, amelyben - egy sportklub elnökhelyetteseként - érintett az előző önkormányzati ciklus szocialista alpolgármestere is. Papcsák Ferenc közölte azt is, hogy változtattak a korábbi rendszeren, így a nyártól már minden új bérleti szerződés megkötése előtt értékbecslést készíttetnek.

Elmondta, a korábban megkötött szerződéseket fel kívánják bontani, de nagy körültekintéssel akarnak eljárni. Bejelentette azt is, ahol felmerül a hűtlen vagy hanyag kezelés gyanúja, ott büntetőfeljelentést tesznek.

Ezt olvasta már?

$$3786$$

$$3785$$

$$3784$$