Ingatlanadó: megy az egymásra mutogatás

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az MSZP álláspontja szerint a Fidesz-kormány által tervezett ingatlanadó miatt egy tízmillió forint értékű panellakásban élő családnak jövőre akár 300 ezer forintot is kellene fizetnie. A Fidesz cáfol, szerintük az MSZP akar ingatlanadót, ők nem.

Nagy port kavart a hír, mely szerint az önkormányzati rendszer átalakításával arra kényszerülhetnek a helyhatőságok, hogy jelentősen emeljék a helyi építmény- és telekadót. A rendszer módosítása miatt jelentősen csökkenhet az önkormányzatok bevétele, ugyanakkor  a kormány 2012-től eltörli az építmény- és telekadó törvényi maximumát.

Lukács Zoltán szocialista országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az MSZP-kormány idején tervezett, és a Fidesz által akkor támadott ingatlanadó mértéke tizenkétszer alacsonyabb lett volna, mint a mostani javaslat. A politikus megjegyezte, hogy a mostani elképzelések szerint az önkormányzatok akár három százalékos ingatlanadót is kivethetnének az emberek lakásaira. 

Lukács példaként egy 10 milliós panellakásra hivatkozott, melyért szavai szerint jövőre akár 300 ezer forintot is kiróhatnak a lakókra. Hozzátette, az emberek már így is el vannak adósodva. A pártja ezért úgy látja, a tervezetben leírt számok nem tarthatók, vagyis azt vissza kellene vonni, továbbá fontolóra kellene venni az MSZP alternatív költségvetési javaslatait.

Az MSZP nem tud megszabadulni az árnyékától, korábban is ingatlanadót akartak bevezetni és most is ezt akarják - közölte a Fidesz az MTI-vel a szocialisták sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva. "Sajnáljuk, hogy a szocialisták 300 ezer forintos ingatlanadót akarnak kivetni a panellakásokra, mi ezt természetesen nem fogjuk megengedni" - közölte Selmeczi Gabriella.

Az ingatlanadóval kapcsolatban Rogán Antal kedden nyilatkozott, és szándékos félrevezetésnek nevezte az ingatlanadóra vonatkozó felvetéseket. Állítása szerint az önkormányzatok érdemi adókivetési gyakorlata nem változik az ingatlanokkal kapcsolatos járulékok terén sem. Hozzátette, hogy "kétségkívül egy sajátos érdekként meghúzódik mögötte, hogy lehetek olyan vidéki vagy külső kerületi települések, amelyek ennek segítségével egy kicsit jobban meg tudják adóztatni azokat a nagy ellátó szervezeteket, nagyobb bevásárlóközpontokat, vagy éppenséggel üzleteket, amelyek óriási parkolókkal rendelkeznek".

Ezt olvasta már?

$$3787$$

$$3786$$

$$3785$$