Jogtalan lakásfoglalók – mit tegyünk ellenük?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amikor megérkezik a nagy hideg, számos új lakótárs menekül házunkba, többnyire észrevétlenül.

Amikor megérkezik a nagy hideg, számos új lakótárs menekül házunkba, többnyire észrevétlenül. Poloskák, csigák, vaspondrók, denevérek és számtalan más állatfaj egyedei próbálnak menedéket keresni a zimankó elől. Ezek többsége ártalmatlan, de néhányuk komoly gondokat okozhat: a téli álmukat alvó peléket megtűrjük a padláson, de az egereket inkább kitessékelnénk. A nyestekről már nem is szólva.


Az emlékezetes 1995-ös balassagyarmati vaspondró-invázió óta sokan, sokféle módon próbálnak védekezni ezen féregszerű lények ellen. Sokan a meszezést próbálják először, de a tapasztalatok szerint ez kevéssé hatásos. A rovarirtó szerek a vaspondró vastag kitinpáncélja miatt nem igazán működnek. Ha csak kevés jelenik meg belőlük, legjobb békén hagyni őket, hiszen a vaspondrók fontos részei az ökoszisztémának. Korhadékevőként a növényi részeket bontják le a talajban. Ha azonban zavaróan sok kerül elő ebből a szúrós szagú ikerszelvényesből, akkor az egyetlen hatékony védekezés ellenük a gázpörzsölő. Persze kellő körültekintéssel használva.


A denevérekkel és a pelékkel kevés baja van a ház jogos tulajdonosainak: a kis állatok csendben elvackolják magukat a padláson, és hacsak az emberek nem zavarják fel őket, nyugodtan várják a tavaszt. Mindenkinek azt javasoljuk, hogy ha ilyen lakótársakkal hozza össze a sors, hagyja békén őket, már csak azért is, mert védett állatok, eszmei értékük magas. Ha mégis problémát okoznának valamivel (pl: a villanyóra szekrényébe költöznének be, vagy túl sok ürüléket halmoznának fel a lakókörnyezetünkben) akkor a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságát kell megkérni, hogy intézkedjen.


A nyest viszont nem ilyen békés albérlő: egyrészt ha beköltözik, akkor nem csak télire marad, másrészt nem alszik téli álmot, hanem kifejezetten zajos és aktív. Tönkreteheti a padlás szigetelését, elrághatja a vezetékeket, kisebb állatok tetemeit vihet fel vackába. Ha egy garázsban fészkeli el magát, akár a kocsiban is kárt tehet: szétrág mindent, rosszabb, mint az egér. Két jó hírünk is van azoknak, akik ilyen problémával küzdenek: egyrészt a nyest nem védett állat. Másrészt van néhány trükk, amivel garantáltan megszabadulhatunk tőlük! Az egyik leghatásosabb a kutya bevetése. Nem arra bíztatjuk a kedves olvasókat, hogy tépessék szét a nyesteket az ölebükkel, pusztán annyit kell tenni, hogy időnként –néhány havonta- beengedjük a blökit a nyestek területére. A vadászgörény-szerű kis ragadozó megérzi a kutya szagát és ezután túl veszélyesnek fogja ítélni a területet. Ha nincs saját kutyánk, „kérjünk kölcsön” egy szomszédtól vagy baráttól egy kisebb testű ebet 10 percre. Ez a legolcsóbb és legbiztosabb módja a nyestek elüldöztésének.


A nyest elűzésének analógiájára az egérvadászatot is legjobb macskára bízni: akinek van egy jó egerésze, az biztos lehet benne, hogy nem lepik el őt a rágcsálók. Sokszor már a macska puszta szaga is elég, hogy az egerek elkerüljék az otthonunkat. Aki nem tart macskát, az lehetőleg csapdázzon, és ne mérget alkalmazzon, különösen akkor, ha kisgyerek is él a lakásban! Léteznek nagyon jó hatásfokú ragasztós csapdák erre a célra.

 

További cikkeink:

$$3793$$

$$3792$$

$$3791$$

$$3790$$