Visszaesett a Hargita megyei ingatlanpiac

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Visszaesett Romániában a Hargita megyei ingatlanpiac, az idén a tranzakciók száma 25 százalékkal csökkent - írta a Krónika című napilap.

A magyarok által többségben lakott Hargita megyében 2010-ben 7664 ingatlanügyletet bonyolítottak a közjegyzők a 2009-es 7981 után. A legtöbb adásvételt, 3726-ot Székelyudvarhely környékén jegyezték.

Ingatlanpiaci szereplők szerint a valószerűtlenül magas árak miatt zsugorodik az ingatlanpiac. Lénárd András csíkszeredai ingatlanfejlesztő szerint ugyanis az ingatlan- és a telektulajdonosok nem hajlandók engedi az általuk kért árból.

 

Tavaly egész Romániában 23 százalékkal kevesebb új panellakást adtak használatba, mint tavalyelőtt. Hargita megyében a visszaesés az országos átlagnál is hangsúlyosabb volt, hiszen elérte a 32 százalékot. 

Lénárd szerint a beruházók nem figyelnek eléggé a piac igényeire, hiszen az ingatlanfejlesztők például nem mindig számolnak a potenciális vevők anyagi lehetőségeivel.

Romániában először 2009-ben vetette vissza látványosan az addig túlértékelt ingatlanpiacot a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság, azóta a régi panellakások árai helyenként 50 százalékkal is csökkentek.

További cikkeink:

$$3803$$

$$3802$$

$$3801$$

$$3800$$