Kész a világ második legmagasabb épülete

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Újabb ékkő a japán főváros látképén: elérte végleges magasságát a Tokyo Sky Tree. A Tokió egyik külvárosában emelt épületnél csak a dubaji Burj Khalifa nyúlt magasabbra, a végső átadásra jövő tavasszal kerülhet majd sor.

A 634 méter magas Tokyo Sky Tree alapvetően tévé- és rádióadásokat sugároz majd. Ez az épület váltja ki lényegében a Tokyo Tower nevű elődöt - a japán fővárost ugyanis valósággal ellepték már a felhőkarcolók, amelyek gyakorlatilag annyira leárnyékolják már a régi tornyot, hogy az zavarja a műsorsugárzást.

A beszédes nevű Tokyo Sky Tree építéséhez 2008 nyarán fogtak hozzá, de a tervezése már 2006-ban elkezdődött. A végleges magasságát most érte el az épület, ami meglehetősen gyorsnak számít, a közel 830 méteres Burj Khalifa építése például 2004-től egészen 2009 őszéig elhúzódott, végül hivatalosan tavaly januárban adták át.

A világ második legmagasabb épületén is dolgozni kell még, a torony hivatalos átadására a hivatalos menetrend szerint 2012 tavaszán kerülhet sor. Az építés folyamatát egy time lapse videón is megcsodálhatjuk, ide kattintva. »

Érdekesség, hogy bár az új torony már az építés időszaka alatt is igazi látványosság volt, és sok turistát vonzott, akadnak árnyoldalai is népszerűségének. A Telegraph idén februárban arról számolt be, hogy látványosan megugrott a balesetek száma az építkezés körül, mivel az arra haladók, különösen a motorosok el-elbambultak az emelkedő épület láttán. 2009-ben például, amikor az építkezés kezdődött, a torony közvetlen környezetében 12 közúti baleset volt, ami tavaly 47-re emelkedett.

További cikkeink:

$$3812$$

$$3811$$

$$3810$$

$$3809$$