Október a kivárás időszaka volt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A potenciális vevők az új évet, az új szocpoltámogatást és az államilag támogatott új forintalapú hitelt várják.

 

Az ingatlanpiac szinte teljesen megállt októberben: a potenciális vevők az új évet,  az új szocpoltámogatást és az államilag támogatott új forintalapú hitelt várják. „A piaci növekedés helyett a kivárás volt jellemző októberben a piacon mind vevői, mind eladói oldalon.” – áll a Duna House legfrissebb elemzésében.


Az eladók közül is aki tud, is inkább kivár, mert a kormány az utóbbi időben többször kommunikálta, hogy újabb lépéseket fontol a devizahitelesek megsegítésére. Az eladók így egyelőre nem viszik le olyan mértékig az áraikat a gyors eladás reményében, hogy az megmozgassa a vevői oldalt. Ezt muitatja az is, hogy az elemzések szerint a pesti panelek és tégla lakások kivételével minden átlag négyzetméter ár stagnálást, sőt, egyes típusoknál emelkedést mutat. Új lakásokat az ország keleti felén vették leginkább, míg ugyanezeket legcsekélyebb mértékben éppen nyugaton. Felújítandót továbbra is a fővárosban vesznek legnagyobb arányban.


A fővárosban az eladók 15 százaléka már végtörlesztés miatt értékesít. Egyelőre a 12 millió körüli, átlagos méretű (56 négyzetméteres) lakások forgalma a legjobb. A legnagyobb arányban (a kínálat negyedrészében) örökölt ingatlanokat adtak el októberben. Az egyes tételek átlagára 11 millió forint volt.

További cikkeink:

$$3820$$

$$3819$$ 

$$3818$$ 

$$3817$$