Friss végtörlesztési adatok

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Most először adott ki tájékoztatást jegybank a végtörlesztési euróeladási tenderek eredményéről:

Most először adott ki tájékoztatást jegybank a végtörlesztési euróeladási tenderek eredményéről, mégpedig az MNB statisztikai mérlegéről szóló közleményben. A közleményben többek közt az áll, hogy októberben 69 milliárd forintot fizetett ki a jegybank a végtörlesztéshez kapcsolódó euróeladási tendereken.

Az MNB 2011. október 3-án tartotta első, a végtörlesztési programhoz kapcsolódó euroeladási tenderét, és ezt még három további alkalom követte október hónapban. A jegybank ezen a négy tenderen összesen 890 millió eurónyi (262 milliárd forint) ajánlatot fogadott el, és ebből a hónap végéig, a végtörlesztések megvalósulásával párhuzamosan 235 millió euró (69 milliárd forint) került ténylegesen kifizetésre. Ez utóbbi összeg önmagában csökkentette a külföldiekkel szembeni követelések állományát és szűkítette a bankrendszer likviditását - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Mint arról a Napi Gazdaság beszámolt, a PSZÁF adatai szerint október hónapban 29,4 ezer kölcsönt végtörlesztettek a rögzített devizaárfolyamon az adósok, amihez kevesebb mint félezer kiváltó forinthitelt vettek fel. A végtörlesztett kölcsönök teljes értéke aktuális árfolyamon 174,8 milliárd forintot, rögzített árfolyamon 130,6 milliárd forintot tett ki, vagyis a bankrendszer 44,2 milliárd forintot bukott, a végtörlesztők pedig egyenként átlagosan másfélmillió forintot nyertek.

Az MNB  felhívta rá a figyelmet, hogy a pénzügyi válság miatti ingadozások következtében a szezonális igazítás eredményei a szokásosnál több bizonytalanságot hordoznak.


További cikkeink:

$$3821$$

$$3820$$

$$3819$$

$$3818$$