Jövő év második felében jöhet ingatlanpiaci lazítás Kínában

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A túlfűtött ingatlanpiac lehűtését szolgáló központi politikák enyhítése legkorábban a harmadik negyedévben valószínű - állítja egy friss egyetemi tanulmány.

Jövő év harmadik negyedévében lazíthat a kínai kormány a jelenlegi szigorú korlátozásokon, mivel akkorra a csökkenő árak már a gazdasági növekedést is lelassíthatják - írja a pekingi Kínai Népi Egyetem tanulmánya.

A kutatók úgy vélik, hogy a központi szigor következtében a jövő év első három hónapjában folytatódik az elmúlt hónap során felerősödött trend, vagyis tovább csökkennek majd az ingatlanpiaci árak, mérséklődnek az eladások és a befektetések volumene is.

Az ingatlanárak 20 százalékot meghaladó esése a kormányt mindenképp beavatkozásra ösztönzi majd, mivel az az éves gazdasági növekedést akár 9 százalék alá is leviheti. A központi lazítás 2012 harmadik negyedévében valószínű, a szektor által felvehető hitelek bővítése és a lakásvásárlásokat érintő korlátozások enyhítése várható. Egyes helyi kormányzatok ugyanakkor már korábban, a második negyedévben elkezdhetik a lazítást, azoknak ugyanis komoly mínuszokat jelent a telekeladásokból származó bevétel kiesése.

"Az igazodási folyamat nem rejt rendszerkockázatot, hiszen a korrekció elsősorban a kormányzat politikájának, nem pedig az ingatlanfejlesztők romló egyenlegeinek a következménye. A piac összeomlására igen csekély az esély" - oszlatja el a gyakran hangoztatott félelmeket a jelentés.

A pekingi statisztikai hivatal legutóbbi adatai szerint a kormány által figyelemmel követett 70 nagy és közepesen nagy városból - a szeptemberi 17 után - októberben már 34-ben csökkent az új építésű lakások ára. Ezen kívül a 70 városból csak 16-ban nőttek az árak, míg szeptemberben még 24-ben jegyeztek fel emelkedést.

A vezetés évek óta próbálja fékezni az egekbe szökő ingatlanárakat: a központi bank a hitelezés visszafogására ötször emelt kamatlábat tavaly október óta, megnövelte a lakásvásárlásnál kötelező önrész arányát, korlátozták a családok második, illetve harmadik ingatlanvásárlását, Sanghajban és Csungkingban (Chongqing) ingatlanadót is bevezettek.

További cikkeink:

$$3834$$

$$3833$$

$$3832$$

$$3831$$