Lezárul idén az egyházi ingatlanrendezés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Idén lezárul az egyházi ingatlanok tulajdonrendezése, a kormány, az egyházak, és az érintett önkormányzatok harmonikus együttműködésének köszönhetően - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a kormány szerdai ülésén döntött a Magyarországi Evangélikus Egyház által igényelt 38 ingatlan - köztük iskola és szeretetotthon - ügyéről. Ezzel a döntéssel - tették hozzá - lezárult a húsz éve tartó ingatlanrendezés, amely segítette az egyházak hitéleti tevékenységének megújulását, jelentősen hozzájárult az egyházi intézményrendszer újjászervezéséhez, és megteremtette az egyházak közfeladat-ellátásának alapjait.     

Emlékeztettek arra, hogy a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről 1991-ben a posztkommunista országok közül először Magyarországon született "szimbolikus fontosságú" jogszabály.

A törvény előírta az 1948. január 1. után kártalanítás nélkül államosított ingatlanok hitéleti és közfeladatot ellátó funkcióhoz kötött visszaadását, másrészt kártalanítást biztosított azokban az esetekben, amikor az egyház nem kérte vissza eredeti ingatlanát - jegyezték meg.

A KIM utalt arra, hogy a törvény végrehajtása "váltakozó intenzitású" volt az elmúlt 20 évben, "a szocialista-szabad demokrata kormányzatok erősen lassították e folyamatot". 1999-ben, az első Orbán-kormány idején született meg a végleges egyházi ingatlanrendezési jegyzék, amely gyakorlatilag meghatározta az ingatlanrendezés menetét - hangsúlyozták.

Kiemelték, hogy összesen több mint 8 ezer egyházi ingatlan sorsa rendeződött 1991 óta. Több "emblematikus" egyházi épület került vissza az egyházakhoz, egyebek mellett a Mátyás-templom, a Szent István-bazilika, a Budai Irgalmasrendi Kórház, az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, a budapesti Piarista Gimnázium, a Lónyay Református Főgimnázium, a debreceni Református Tanítóképző Főiskola, az aszódi Evangélikus Gimnázium és a volt Zsidó Főgimnázium épülete.

Idén összesen 2,7 milliárd forint értékben 61 ingatlan rendezéséről hozott döntést a kormány, ebből 20 a Magyarországi Református Egyházat, 3 a Magyar Katolikus Egyházat, és a mostani kormánydöntés értelmében 38 ingatlan a Magyarországi Evangélikus Egyházat érintette, 1 milliárd 378 millió forint értékben.

Az egyházi ingatlanrendezésnek köszönhetően évente több mint 100 ezer gyermek tanul egyházi iskolákban, megnövekedett az egyházi felsőoktatási intézmények száma, és újra megjelentek az egyházi egészségügyi és szociális intézmények - olvasható a KIM közleményében.

További cikkeink:

$$3855$$

$$3854$$

$$3853$$

$$3852$$