Tovább csökkentek az ingatlanárak Kínában

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kínai statisztikai hivatal által megfigyelt 70 kínai nagy és közepesen nagy város közül - a szeptemberi 17 és az októberi 34 után - novemberben már 49-ben csökkent az ingatlanok ára az előző hónaphoz képest - jelentette a pekingi hivatal vasárnap. Tizenhat további helyen nem változtak az árak októberhez képest, vagyis mindössze öt városban drágultak az ingatlanok a múlt hónapban.

Az árak Pekingben és Sanghajban 0,4 százalékkal mérséklődtek, a legnagyobb mértékű, 0,7 százalékos árcsökkenést a közép-kelet kínai Nancsing (Nanjing) városában jegyezték  fel.

A pekingi kormány sorozatos kamatláb-emeléssel, a kötelező önrész arányának megnövelésével, a második és harmadik ingatlanok vásárlásának korlátozásával próbálja már bő másfél éve fékezni az ingatlanárak növekedését. Egyes városokban, így Sanghajban és Csungkingban (Chongqing) ingatlanadót is bevezettek.

A kínai gazdasápolitika 2012-es irányát meghatározó múlt heti éves konferencián a kelet-ázsiai ország vezetői az ingatlanpiaci szigorítások fenntartását és a hitelek bővülésének korlátok közt tartását jelentették be, hogy az ország ingatlanárai "ésszerű szintekre" térjenek vissza.

A szakértők jövő év vége előtt így nem is számítanak jelentős lazításra. A Kínai Népi Egyetem november végi tanulmánya szerint ez legkorábban 2012 harmadik negyedévében valószínű, addigra ugyanis a csökkenő árak már a gazdasági növekedést is lelassíthatják az építőipar teljesítményén keresztül.

További cikkeink:

$$3877$$

$$3876$$

$$3875$$

$$3874$$