A végtörlesztés rontja a biztosítók helyzetét

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az egyszeri díjas életbiztosítások visszaesése mellett a végtörlesztés miatti biztosítás visszavásárlás is rontja az idén a biztosítók helyzetét, ugyanakkor a végtörlesztésnek lehet egy pozitív hozadéka is: a havi törlesztő részlet felszabadul, és annak egy része életbiztosítási megtakarítássá válhat - közölte a K&H Biztosító kedden az MTI-vel.

A cég közleménye szerint a magyar piac életbiztosítási díjtartaléka - az életbiztosítások mögött lévő befektetett összeg - 1.600 milliárd forintot tesz ki, 2010 végétől - enyhén ugyan, de - csökken. A csökkenés oka a már említett egyszeri díjas életbiztosítások visszaesése és a végtörlesztés miatti visszavásárlás. A végtörlesztésnek azonban lehet egy pozitív hozadéka is: a havi törlesztő részlet felszabadul, és annak egy része életbiztosítási megtakarítássá válhat.

Az uniós szabályok szerint ez év végéig meg kell szüntetni az életbiztosítások díjainál a nők és a férfiak közti megkülönböztetést. Ez növelni fogja a nők által kötött kockázati - halálesetre szóló - biztosítások díjait.

Ilyen például a hitelfedezeti életbiztosítás is, amely alapján a hitelfelvevő halálával a biztosító fizeti vissza a hitelt a banknak. Miután a nők tovább élnek a férfiaknál, ők az idén még olcsóbban jutnak az ilyen jellegű életbiztosításokhoz.

A nem életbiztosításokból származó díjbevétel a K&H Biztosító szerint tovább csökken ebben az évben. A múlt évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) kampány tovább ejtette az árakat.

Miután a biztosítók igyekeztek összekapcsolni a kgfb-t a casco-val, ez utóbbi átlagdíja is esni fog. A lakásbiztosításoknál is egyre erőteljesebb díjverseny kezd kibontakozni, főleg az internetes kalkulátorok, és az online értékesítés miatt.

Mivel a lakosság jövedelmi helyzete nem javul a közeljövőben, így a lakásépítés, lakásvásárlás, gépjármű értékesítés továbbra is alacsony szinten marad, és nem hoz új ügyfeleket ezekről a részpiacokról sem a K&H Biztosító prognózisa szerint.

További cikkeink:

$$3888$$

$$3887$$

$$3886$$