Bank-kartellt gyanít a Jobbik

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kartellvizsgálat megindítását kezdeményezi a Jobbik a Gazdasági Versenyhivatalnál, adta hírül az MTI. Az ellenzéki párt úgy véli, a pénzintézetek összehangoltan emelték az általuk kínált forinthitelek kamatait.

Volner János frakcióvezető-helyettes azt nyilatkozta, a jelenleg elérhető forinthitelek kamata 10 százalék feletti szintre emelkedett, így a bankok átlagosan 6-8 százalékos reálkamatra tesznek szert. Ez a jelenlegi nemzetközi trendekkel összehasonlítva kiugróan magasnak számít a Jobbik képviselője szerint.

"A hitelintézetek kamatemelése súlyosan megkárosítja a mentőcsomagot igénybe venni szándékozó hiteladósokat, és ellene hat a devizahitelesek megmentéséről szóló, nemrég elfogadott törvények céljainak is" - mondta Volner János az MTI-nek adott interjújában

A frakcióvezető nem először hívja fel a figyelmet erre a jelenségre, 2011. december 1-jén törvényjavaslatot nyújtott be az esetleges bankközi kartellügyletek megakadályozásáért. Ebben azt kezdeményezte, büntetőjogi eszközökkel, akár börtönnel is sújtani lehessen a pénzintézetek kartellmegállapodásait.

További cikkeink:

$$3897$$

$$3896$$

$$3895$$