Eladósorban a brit parlament?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bajban van a brit parlamentként funkcionáló Westminster-palota. A Lordok Háza és a Képviselőház otthona folyamatosan süllyed, és idővel akár a Temze iszapjában is kiköthet. A helyreállítás csillagászati összegeket emészthet fel.

A patinás intézmény története a 11. századig nyúlik vissza, és évtizedek óta a világörökség része. Brit sajtóértesülések szerint ma már komoly veszélyben van: a Temze folyó partján pompázó épület folyamatosan süllyed, mi felveti annak veszélyét, hogy idővel a folyóba süllyed.

A Mail on Sunday vasárnapi lap által idézett bennfentes források szerint a héten kerül a képviselők elé az állagfelmérők jelentése, amely - a Temzébe süllyedés kockázata mellett - elektromos problémákra, tűzveszélyre és számos egyéb épületbiztonsági kockázatra hívja fel a figyelmet - írja az MTI. A brit lap külön kitért arra, hogy a fűtés gyakorlatilag életveszélyes állapotban van.

A helyreállítás ebben az esetben hatalmas összegeket emésztene fel, a Mail értesülései szerint akár egymilliárd fontra is rúghatna a számla. Mivel védett műemlékről, és az angol főváros egyik emblematikus látványosságáról van szó, az épület eladása finoman szólva nem volna egyszerű. Ugyanakkor több forrás is megerősítette, hogy “szóba került” az értékesítés lehetősége is.

Valamit mindenképpen tenni kell, mert a süllyedésnek már látható következményei is vannak. A szintén világhírű óratorony, a Big Ben legmagasabb pontján immár 43 centiméternyi hajlást mutat, a torony dőlésszöge északnyugat felé 0,26 fokra módosult, és ez bizonyos távolságról most már szabad szemmel is észlelhető.