Tartozás miatt lefoglalták a világhírű Károly hidat

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nehéz elképzelni, hogy egy európai főváros közismert nevezetességét, mi több, egyik legfőbb szimbólumát csak úgy lefoglalja valami hatóság, de Csehországban pont ez történt. A prágai főpolgármesteri hivatal késett egy adóssága kifizetésével, így lefoglalták a turisták közkedvelt célpontját.

Komoly felhördülést keltett a tegnapi hír, miszerint a prágai önkormányzat több ingatlanját lefoglalták. A Nove kereskedelmi televízió számolt be róla elsőként, hogy az emblematikus Károly híd, az Óváros tér, a Vencel tér és a Husz János-szobor egyaránt végrehajtás alá került.

A ceskapozice.cz angol nyelvű beszámolója szerint péntek délután jegyezték be a végrehajtást a cseh főváros földhivatalában, pár órával a munkaidő lejárta előtt. Az ok egy bérlakások adás-vételével kapcsolatos perben született elmarasztaló ítélet, amelynek értelmében a prágai önkormányzat 1,8 millió forintnak megfelelő összeget kell kifizetnie.

Mivel azonban ezt a kifizetést nem sikerült határidőre teljesíteni, a végrehajtó akcióba lépett. Premysl Sobotka főpolgármester megdöbbenését fejezte ki a történtek miatt és leszögezte, a szóban forgó összeget át fogják utalni. A Népszabadság azt írja, politikai indíttatású botrányról van szó, aminek célja a főpolgármester lejáratása.

Nem ez az első eset egyébként, hogy a prágai önkormányzat ilyen szankciókkal szembesül. Tavaly áprilisban azért fenyegette az önkormányzati ingatlanok zárolásának réme a városvezetést, mert megtagadták az információszolgáltatást egy korrupcióval kapcsolatos vizsgálat kapcsán.