Szlovákiában több a lakossági megtakarítás, mint a hitel

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szlovákiában meghaladja a lakossági megtakarítások átlagösszege az átlagos lakossági hitel összegét, írta a SITA hírügynökség a 2Muse piackutatására hivatkozva kedden.

A piackutató ügynökség 2011 végén készített felméréséből kitűnik, hogy egy szlovákiai háztartás jelenleg átlagban mintegy 13 ezer euró megtakarítással rendelkezik. Az átlagos családi kasszát ugyanakkor 9 ezer eurónyi hitel terheli. Az ügynökség szerint a lakossági megtakarítások átlagösszege a gazdasági válság begyűrűzésének idején, 2009-ben indult emelkedésnek.

Érdekesség, hogy a lakossági megtakarítások összege magasabb az ország szegényebbnek tartott keleti régióiban, mint a nyugati végeken. Szlovákiában egyébként az egy főre jutó megtakarítások összege hosszú távon alacsonyabb, mint az EU-s átlag.

A felmérésben szereplők legnagyobb része lakás célú ingatlan megvásárlására felvett jelzáloghitellel vagy fogyasztói hitellel rendelkezett. 80 százalékuk állította azt, hogy nem jelent gondot számára hitelei folyamatos törlesztése.