Családjogi ügyekben kerestek legtöbben ügyvédet tavaly

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Családjogi ügyekben kezdeményezték a legtöbb ügyvédkeresést 2011-ben - derül ki egy felmérésből.

Az ügyvédbróker.hu adatai szerint tavaly az első és második negyedévében az összes keresés jelentős részét, 25-25 százalékát alkotta e jogterület, a nyári időszakban a 27 százalékát is elérte - közölte a portál az MTI-vel.

A családjogi ügyeket az ingatlannal, vállalkozással és pénzügyekkel kapcsolatos esetek követik. A vállalkozásokat és pénzügyeket érintő kérdésekben negyedéves bontás szerint jelentős változás történt: míg a 2011. januártól márciusig terjedő időszakban a keresések csupán 13 százalékát alkották, a harmadik negyedévre már a 25 százalékát is elérték.

A múlt évben a szellemi termékekkel kapcsolatos megkeresések adták a legkisebb részét azoknak az ügyeknek, amelyekre online kerestek jogi képviselőt az internetezők. Az ingatlanjogi megkeresések aránya ugyan csökkent 2011 második felére, a negyedéves átlag tekintetében azonban az összes megkeresés közel ötödét alkották.

Az online portálhoz beérkezett ügyvédkeresések alapján elmondható, hogy az év egészét tekintve Budapesten átlagosnak mondható az egy ügyvédre eső ajánlatkérések aránya. Baranya, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Zala megyében az átlagosnál alacsonyabb volt a számuk, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ellenben a legmagasabb volt egész évben. A jelenség azzal is összefüggésben áll, hogy az utóbbi megyékből regisztrált a legkevesebb ügyvéd.

A portál azt is vizsgálta, hogy az egyes jogterületeket tekintve a beérkezett ügyvédkeresések mekkora része maradt megválaszolatlanul. A legkomolyabb hiányosságok a balesetekkel és a személyhez fűződő jogokkal kapcsolatos ügyekben mutatkoztak.

Az ügyvédbróker.hu internetes portál küldetése, hogy segítséget nyújtson a megfelelő ügyvéd gyors és könnyű keresésében. Mérlegén közel 10 ezer jogeset, közel ugyanennyi megbízó és a 400 regisztrált ügyvéd által adott mintegy 30 ezer ajánlat szerepel.