Csökkentették a telekadót Veszprémben

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Jelentősen csökkentette Veszprém város önkormányzata a tavaly decemberben bevezetett telekadó mértékét bizonyos övezetekre vonatkozóan csütörtöki ülésén.

A telekadó mértéke miatt a korábban önálló Gyulafirátót a várostól való elszakadást vette fontolóra. Ennek részleteit a jövő héten falugyűlésen vitatják meg - közölte Czaun János (Fidesz-KDNP) városi képviselő, a részönkormányzat vezetője az MTI-vel.

A képviselő-testület csütörtöki ülésén hosszas vita után úgy döntött, hogy az úgynevezett III-as övezetben (ebbe tartoznak az említett városrészek is) az eredeti 120 forintról 20 forintra csökkenti a telekadó négyzetméterenkénti összegét. A II-es körzetben, amely főként iparterületeket érint, 210-ről 200 forintra módosították az összeget.

A módosított rendeletben az szerepel, hogy aki jogerős építési engedélyt szerez, az már az engedély megszerzésének az évében is részesülhet adómentességben. A törvényi mentességen felül adómentességet kap az a telek- vagy telekrész-tulajdonos, akinek a telke igazoltan tényleges mezőgazdasági művelés alatt áll.

Az a tulajdonos magánszemély, aki az önkormányzat által szervezett vagy lakossági önerős kommunális közműberuházáshoz hozzájárulást, befizetést teljesített, a befizetést követő évtől, legfeljebb három évre szintén adómentességben részesül.

Adómentessé válik az a hatályos helyi építési szabályzat és szabályozási terv szerint egyébként beépítésre szánt telek is, amelyen egyéb sajátosságok (geometriai alak, domborzat) miatt nem alakítható ki épület számára építési hely.