Egyre több a késedelmes hitel

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A PSZÁF adatai szerint tavaly október végén már 144.382 lakossági jelzáloghitelesnek volt összesen 983,2 milliárd forintnyi 90 napon túl késedelmes hiteltartozása.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint tavaly október végén 144.382 lakossági jelzáloghitelesnek volt 90 napon túl késedelmes hiteltartozása, az 1.246.828 jelzáloghiteles 11,58 százalékának.

Sok hiteladósnak már csak az a reménye maradt, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) megvásárolja majd az ingatlanát, és bérlőként benne maradhat. A NET december közepe óta élő kék számát ez idáig mintegy 3 ezren hívták - tájékoztatta Ternyák Edit, a társaság szóvivője az MTI-t.

A hívások hozzávetőleg egynegyede a fővárosból érkezik, Pest megyéből a hívások 15 százalékát indították. A hívások mintegy 7 százaléka érkezik Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, illetve Baranya megyéből, hozzávetőleg 5 százalék pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. A többi megyéből az arány nem éri el az 5 százalékot.

Elmondta: a kék számon az eszközkezelő munkatársai általános tájékoztatást adnak a törvényben foglalt jogosultsági feltételekről. Azok, akiknek az ingatlanát a hitelező pénzügyi intézmény kényszerértékesítésre jelölte ki, a bankfiókban személyre szabott tájékoztatást is kaphatnak. A NET-programba kerülés első feltétele, hogy a hitelező az ingatlant árverezésre jelölje ki - közölte a szóvivő.

Az MTI által megkérdezett bankok már megkezdték azon ügyfelek értesítését, akiknek fedezetként szolgáló ingatlanát kényszerértékesítésre jelölték ki; azt a megkérdezettek közül csak az OTP Bank árulta el, hogy ez hány ingatlant érint.

Az OTP és az OTP Faktoring együttesen 957 darab ingatlant jelentett a felügyeletnek, a hitelek adósait, illetve jelzálog-kötelezettjeit a PSZÁF jelentéssel egyidejűleg értesítette a bank, illetve az OTP Faktoring a kényszerértékesítésre jelölésről is tájékoztatja az ügyfelet.