Megemelték a pártingatlanok bérleti díját Nagykanizsán

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által több éve törvénytelennek és alkotmánysértőnek minősített helyzet feloldásaként jelentősen megemelték a bérleti díjakat.

A képviselők által többszöri halasztás után megszavazott előterjesztés értelmében az eddiginek csaknem tízszeresére emelkedik július elsejétől négy pártiroda ingatlanbérleti díja.

A Jobbik az eddigi 3.400 forint helyett 31 ezret, az MSZP 7.600 forint helyett több mint 68 ezret, a Fidesz 5.500 forint után 50 ezer forintot, az MSZDP pedig 3.550 forint helyett 32 ezer forintos összeget fizet nyártól havonta nettó bérleti díjként.

Az ÁSZ már 2006-ban jelezte, hogy az akkor még csak négyzetméterenként 10 forintos bérleti díj törvénysértő, ezért ezt később 100 forintra - galériás kialakításnál 50 forintra - emelték.

2009-ben azonban a számvevők ismét törvénysértőnek minősítették a piaci árat továbbra sem elérő összegeket, amelyről időközben az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy az önkormányzatok által nyújtott burkolt támogatás alkotmányellenes.

A nagykanizsai közgyűlés napirendjén az elmúlt években többször szerepelt a pártingatlanok bérleti díjának növelése, de tartva attól, hogy a szervezetek visszaadják ezeket a helyiségeket, a döntést többször is elhalasztották a képviselők.

A most tárgyalt és végül elfogadott javaslat eredetileg február elsejétől módosította volna a bérleti díjakat, de több képviselő is kezdeményezte, hogy július elsejétől lépjen életbe az emelés, amely így már - az előterjesztés szerint - megközelíti a piaci árat.