Nyilvánosságra kell hozni az MTVA szerződést

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem adták ki a székház megvásárlásával összefüggő szerződést az atlatszo.hu igénylésekor, ezért az oknyomozó portál a per mellett döntött, amit elsőfokon meg is nyert.

A Kunigunda utcai MTV-székház és gyártóbázissal kapcsolatban vételi jogot szerzett az MTVA. A szerződést tavaly közérdekű adatigénylés keretében kérte ki az atlatszo.hu, de az MTVA válaszlevelében ezt megtagadta. Jegyzetkészítési lehetőség nélkül, titoktartási nyilatkozat aláírása mellett engedett volna betekintést az atlatszo.hu-t életre hívó Bodoky Tamás újságírónak.

A dr. Böröcz István MTVA vezérigazgató által szignált elutasító levélben (PDF) arra hivatkoztak, hogy a szerződés egyes elemei esetében nemzetbiztonsági kockázatot állapítottak meg, ezért nem áll módukban a teljes iratot nyilvánosságra hozni. Az atlatszo.hu nem fogadta el ezt a választ és keresetet indított az MTVA ellen annak érdekében, hogy a bíróság kötelezze őket a szerződés másolatának kiadására.

A Fővárosi Törvényszék január 26-án úgy határozott, az MTVA törvényellenesen tagadta meg a székházra vonatkozó opciós szerződés kiadását. Megállapítást nyert, hogy hiába hivatkoztak minősített adatokra, ténylegesen minősítésre nem került sor a szerződés esetében, és az MTVA többi kifogását is elutasították.

Az ítélet nem jogerős, ellene 15 napig fellebbezhet az MTVA.