Pártingatlanokat venne vissza az állam

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megfosztanák államtól kapott ingatlanaiktól azt a pártot, amely két egymást követő választáson nem éri el a költségvetési támogatáshoz szükséges egy százalékot.

Turi-Kovács Béla fideszes politikus hétfőn kezdeményezte a pártok gazdálkodásáról szóló jogszabály módosítását - adta hírül az MTI. A változtatás lényege, hogy ha egy párt két egymást követő választáson a költségvetési támogatáshoz szükséges egyszázalékos szavazati arány alatt marad, akkor a korábban az államtól kapott ingatlanok tulajdonjoga visszaszáll az államra.

A törvényjavaslat még ennél is tovább megy, ha az ominózus párt esetleg értékesíti az ingatlant, azt követően, hogy megszűnt a jogosultságuk a költségvetési támogatásra akkor a teljes vételárral el kell számolniuk az Állami Számvevőszéknek.

Turi-Kovács Béla szerint azért indokolt a módosítás, mert a jelenlegi jogi szabályozás nem rendelkezik az államtól kapott ingatlanok sorsáról abban az esetben, ha az adott párt időközben elveszítette a választók támogatását. Véleménye szerint súlyos visszaélésekre ad lehetőséget, hogy már csak névleg létező pártok milliárdos áron értékesíthetnek a nemzeti vagyonból kikerült ingatlanokat.

A politikus úgy fogalmazott, hogy nem szabad lehetőséget adni arra, hogy az érintett pártok a jogszabály érvénybe lépése miatt pánikszerűen túladhassanak az ingatlanokon. Ennek érdekében a törvénymódosítás a kihirdetését követő napon azonnal hatályba is lépne.

Az MTI szerint a rendszerváltáskor ingyenesen ingatlanhoz jutó pártok közül az MDF, az SZDSZ és az FKGP is kiesett a parlamentből. A demokrata fórum Jólét és Szabadság néven továbbra is jogosult állami támogatásra, az SZDSZ a 2010-es választáson nem indult önállóan, a mostani javaslat viszont egyelőre nem vonatkozna rá, hiszen négy évvel korábban még bejutott a parlamentbe, az FKGP viszont 2002 óta nem kap költségvetési támogatást.